Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Zaharova: Bajden treba da detaljno odgovori na istragu Herša

  • Izvor: SRNA
  • 26.09.2023. 17:23

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena trebala bi da pruži detaljan odgovor na svaku tačku istrage novinara Simora Herša o eksplozijama "Sjevernog toka", rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Heršova istraga je veća od `Votergejta`. Američki predsjednici nikada nisu otišli tako daleko. Bajdenova administracija je dužna da da temeljan odgovor po svim tačkama", istakla je Zaharova na svom "Telegram" kanalu.

U svom najnovijem članku, Herš je rekao da su SAD digle u vazduh "Sjeverni tok" iz straha da će izgubiti uticaj na Njemačku i Еvropu. Takođe, meta akcije bio je "Sjeverni tok" jer je Vašington smatrao da će na taj način moći lako da negira umiješanost.

Kompanija "Sjeverni tok" je 27. septembra 2022. prijavila "oštećenje bez presedana" na tri gasovoda ili kraka "Sjevernog toka".

Kasnije su švedski seizmolozi saopštili da su identifikovali dvije eksplozije na trasi gasovoda 26. septembra 2022. Nakon incidenta, rusko tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak pod optužbom za međunarodni terorizam. Njemačka, Danska i Švedska najavile su nacionalne istrage, ali su odbile da uključe Rusiju.

Herš je 8. februara u svom članku napisao da su eksplozivne naprave ispod gasovoda u junu 2022. postavili ronioci američke mornarice uz pomoć norveških stručnjaka.

Herš je rekao da je njemački kancelar Olaf Šolc znao za plan američke administracije da sabotira gasovode "Sjeverni tok" u slučaju ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Neki zvaničnici CIA smatrali su, tada a i sada, da je Šolc bio savršeno upoznat sa tajnim planom sabotaže gasovoda", napisao je Herš u novom članku objavljenom na platformi "Sabstek". 


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: