Вол стрит џурнал

Западни медији: Празни се благајна – Кијев тражи средства за наставак сукоба

  • Извор: Спутник Србија
  • 18.09.2023. 16:18

Украјинске власти траже додатна новчана средства како би могли да наставе са борбеним дејствима, пише „Вол стрит џурнал“.

„Украјина тражи новац јер борбена дејства исцрпљују државну благајну“, наводи се у чланку.

Наиме, због планираног повећања војне потрошње за 50 одсто Кијев продаје ратне обвезнице корпорацијама и појединцима и реструктурира дугове на рачун других земаља.

Очекује се да ће компанија ИЦУ у договору са Владом ове недјеље почети да дистанционо продаје украјинске обвезнице приватним лицима у иностранству.

Међутим, према процјенама листа, „потенцијалне инвестиције ће, највјероватније, бити кап у мору које ће Кијев морати да испуни“.

Такође се истиче да Кијев разматра и помоћ финансијских посредника као један од начина за попуњавање благајне. Лист као примјер наводи међународног депозитара „Јуроклир“ (Euroclear) који добија профит од замрзнуте руске имовине. Истиче се да је у првој половини године депозитар добио 1,7 милијарди долара камате од 150 милијарди долара руске имовине која је под међународним санкцијама.

„Белгијска компанија 'Јуроклир' разговара са званичницима ЕУ о пребацивању дијела тих средстава Украјини“, наводи се у чланку.

Према писању „Фајненшел тајмса“, Европска централна банка је раније упозорила Европску комисију да профит од трансакција са замрзнутом руском имовином може да поткопа повјерење у евро као глобалну валуту и да угрози глобалну финансијску стабилност.

Након почетка специјалне операције у Украјини, ЕУ и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у вриједности од око 300 милијарди евра. Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијског „Јуроклира“.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:20 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Европске микродржаве

    У документарном програму Европске микродржаве овај пут доносимо нешто више информација о држави Андори.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)