Vol strit džurnal

Zapadni mediji: Prazni se blagajna – Kijev traži sredstva za nastavak sukoba

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 18.09.2023. 16:18

Ukrajinske vlasti traže dodatna novčana sredstva kako bi mogli da nastave sa borbenim dejstvima, piše „Vol strit džurnal“.

„Ukrajina traži novac jer borbena dejstva iscrpljuju državnu blagajnu“, navodi se u članku.

Naime, zbog planiranog povećanja vojne potrošnje za 50 odsto Kijev prodaje ratne obveznice korporacijama i pojedincima i restrukturira dugove na račun drugih zemalja.

Očekuje se da će kompanija ICU u dogovoru sa Vladom ove nedjelje početi da distanciono prodaje ukrajinske obveznice privatnim licima u inostranstvu.

Međutim, prema procjenama lista, „potencijalne investicije će, najvjerovatnije, biti kap u moru koje će Kijev morati da ispuni“.

Takođe se ističe da Kijev razmatra i pomoć finansijskih posrednika kao jedan od načina za popunjavanje blagajne. List kao primjer navodi međunarodnog depozitara „Juroklir“ (Euroclear) koji dobija profit od zamrznute ruske imovine. Ističe se da je u prvoj polovini godine depozitar dobio 1,7 milijardi dolara kamate od 150 milijardi dolara ruske imovine koja je pod međunarodnim sankcijama.

„Belgijska kompanija 'Juroklir' razgovara sa zvaničnicima ЕU o prebacivanju dijela tih sredstava Ukrajini“, navodi se u članku.

Prema pisanju „Fajnenšel tajmsa“, Еvropska centralna banka je ranije upozorila Еvropsku komisiju da profit od transakcija sa zamrznutom ruskom imovinom može da potkopa povjerenje u evro kao globalnu valutu i da ugrozi globalnu finansijsku stabilnost.

Nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, ЕU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u vrijednosti od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u ЕU, uglavnom na računima belgijskog „Juroklira“.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Odmetnica (12+) (R)

    Odmetnica (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Еnergo klub (R)

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:20 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.