Портпаролка руског Министарства спољних послова

Захарова: Столтенберг се, извјештавајући о војној потрошњи, нада новој функцији

  • Извор: РТ Балкан
  • 20.06.2024. 21:07

Одлазећи генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, након што је предсједника САД извијестио о повећању војних издатака земаља НАТО-а, нада се да ће то бити узето у обзир при одређивању његовог будућег посла, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Столтенберг је на састанку у Сједињеним Државама са предсједником Џозефом Бајденом 17. јуна рекао да су земље чланице НАТО повећале издатке за одбрану за невиђених 18 одсто. Према његовим ријечима, 23 чланице НАТО-а до краја 2024. ће потрошити два одсто БДП-а или више на одбрану. Укупно је то билион и 474 милијарде америчких долара.

- Шампиони демократских вриједности, за шта се узимају, већ десету годину заредом повећавају финансијска средства за дестабилизацију безбједносне ситуације, порези се користе за ескалацију војне ситуације у Европи и ван њених граница. Није прва година да су индоктринирани митом о "пријетњама" које наводно долазе из Русије и Кине како би извукли велике суме из новчаника - рекла је Захарова.

Према њеним ријечима, многим представницима међународне заједнице одавно је постало јасно да су главни корисник ових средстава САД и њихов војно-индустријски комплекс.

- Већина средстава која издвајају друге земље чланице Сјеверноатлантског блока биће искоришћена за плаћање њених производа - напоменула је она.

Истовремено, европске чланице Алијансе настављају да "без поговора слиједе курс који диктира Вашингтон , док истовремено доводе сопствену економију и друштвену сферу у дубоку кризу", додала је Захарова.

- Симболично је да се датум објављивања документа поклопио са састанком одлазећег генералног секретара блока Столтенберга са америчким предсједником Бајденом да би узели то у обзир приликом одређивања будућег Столтенберговог посла - напоменула је Захарова.

Столтенберг је раније објаснио да ће на мјесту генералног секретара остати до 1. октобра 2024. године.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина