Портпарол руског Министарства спољних послова

Захарова: Шокантно саопштење европског званичника подстиче тероризам

  • Извор: СРНА
  • 08.05.2024. 13:24

Портпарол ЕУ за спољну политику Петер Стано подстиче тероризам саопштењем у којем наводи да Украјина, наводно, има право да изврши напад на Кримски мост, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Портпарол ЕУ за спољну политику Петер Стано говорио је у понед‌јељак, 6. маја, о наводном праву Украјине да нападне Кримски мост у оквиру, како је наведено, самоодбране. Знате, не постоји други начин да се то назове осим директним подстицањем тероризма", рекла је Захарова.

Према њеним ријечима, шокантно је то што је такво саопштење издао европски званичник који, генерално, говори у име цјелокупне ЕУ.

"То је његова одговорност. Станово неприхватљиво саопштење доказује да ЕУ није само спонзор кијевског режима, већ такве изјаве подстичу Кијев да настави са нападима на мирне руске градове и цивилну инфраструктуру, укључујући болнице, школе и продавнице", истакла је Захарова.

Она је напоменула да ЕУ, осим што снабдијева Кијев тешким и далекометним наоружањем, отворено одбацује сопствене међународне обавезе, као и остали, и јасно постаје саучесник у терористичким активностима украјинских неонациста, јавио је ТАСС.

"Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ је прије само неколико дана признао да од самог почетка постоји брзо и мирно рјешење за украјински сукоб, али он лично, као ни ЕУ коју представља, не желе да се сукоби заврше", подсјетила је Захарова, уз напомену да Русија "све вријеме цитира Бореља и друге западне званичнике".

"Скренули смо пажњу на дугорочно улагање ЕУ у испоруку оружја Украјини, чиме намјеравају да продуже оружани сукоб за барем, како они кажу, неколико година", додала је Захарова. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)