Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Zaharova: Šokantno saopštenje evropskog zvaničnika podstiče terorizam

  • Izvor: SRNA
  • 08.05.2024. 13:24

Portparol ЕU za spoljnu politiku Peter Stano podstiče terorizam saopštenjem u kojem navodi da Ukrajina, navodno, ima pravo da izvrši napad na Krimski most, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Portparol ЕU za spoljnu politiku Peter Stano govorio je u poned‌jeljak, 6. maja, o navodnom pravu Ukrajine da napadne Krimski most u okviru, kako je navedeno, samoodbrane. Znate, ne postoji drugi način da se to nazove osim direktnim podsticanjem terorizma", rekla je Zaharova.

Prema njenim riječima, šokantno je to što je takvo saopštenje izdao evropski zvaničnik koji, generalno, govori u ime cjelokupne ЕU.

"To je njegova odgovornost. Stanovo neprihvatljivo saopštenje dokazuje da ЕU nije samo sponzor kijevskog režima, već takve izjave podstiču Kijev da nastavi sa napadima na mirne ruske gradove i civilnu infrastrukturu, uključujući bolnice, škole i prodavnice", istakla je Zaharova.

Ona je napomenula da ЕU, osim što snabdijeva Kijev teškim i dalekometnim naoružanjem, otvoreno odbacuje sopstvene međunarodne obaveze, kao i ostali, i jasno postaje saučesnik u terorističkim aktivnostima ukrajinskih neonacista, javio je TASS.

"Visoki predstavnik ЕU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj je prije samo nekoliko dana priznao da od samog početka postoji brzo i mirno rješenje za ukrajinski sukob, ali on lično, kao ni ЕU koju predstavlja, ne žele da se sukobi završe", podsjetila je Zaharova, uz napomenu da Rusija "sve vrijeme citira Borelja i druge zapadne zvaničnike".

"Skrenuli smo pažnju na dugoročno ulaganje ЕU u isporuku oružja Ukrajini, čime namjeravaju da produže oružani sukob za barem, kako oni kažu, nekoliko godina", dodala je Zaharova. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: