Портпарол руског Министарства спољних послова

Захарова: Јермене није издала Москва него Брисел

  • Извор: СРНА
  • 04.10.2023. 13:30

Русија није издала Јерменију, него је то учинила ЕУ, навела је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је напоменула да Брисел није имао намјеру да омогући примирје и пружи хуманитарну помоћ.

Према њеним ријечима, ЕУ је гледала са стране док су руски мировњаци д‌јеловали као посредници у постизању примирја и није показала ни назнаку намјере да пружи било какву практичну помоћ.

Захарова је рекла да је Брисел ћутећи гледао са стране, док су представници Русије организовали пружање хуманитарне помоћи Нагорно-Карабаху и пратили мјештане Карабаха на путу за Јерменију, након што је одблокиран коридор Лачин.

"Па, не баш потпуно ћутећи. Брисел је подстицао јерменске држављане и причао им измишљене приче о томе како их је Русија, наводно, издала. ЕУ је та која је убиједила Јереван да не поштује оно што је договорено уз посредство Русије. ЕУ је та која је издала Јермене", нагласила је Захарова.

Захарова је истакла да Мисија ЕУ у Јерменији не доноси ни деескалацију нити стабилност, те да главни циљ Мисије није безбједност нити помоћ у нормализацији односа Бакуа и Јеревана, већ обавјештајно посматрање и дестабилизација, јавио је ТАСС.

"Они су прво подстицали Јерменију и давали обећања, а затим су у тишини посматрали како се развија ситуација. Запад је тај који је одгурнуо Јереван од пута спровођења споразума постугнутих уз посредство Москве", закључила је Захарова.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.