Портпаролка Министарства спољних послова

Захарова: Да ли ће Запад овог пута апеловати на Париз и тражити ослобађање Дурова или ће прогутати језик?

  • Извор: АТВ
  • 25.08.2024. 12:25

Руска амбасада у Паризу, како и доликује у случајевима када добије информације о привођењу руских држављана од стране локалне стране, одмах се укључила у њен рад. Нема потребе да подсјећамо наше дипломате на њихове функционалне одговорности – рекла је портпаролка Министарства спољних послова Русије, Марија Захарова.

Она је даље подсјетила на случај из 2018. када су бројне невладине организације осудиле одлуку руског суда да блокира Телеграм.

- Али сјетила сам се како је 2018. године група од 26 невладиних организација, укључујући “Human Rights Vatch”, “Amnesti International”, “Freedom House”, Репортере без граница, Комитет за заштиту новинара и друге, осудила одлуку руског суда да блокира Телеграм. На Западу су дате и друге сличне изјаве (1, 2, 3, 4).

- Све су то рекли зато што је 1. јула 2018. године у Русији ступио на снагу Закон Јароваја, који обавезује оператере телекомуникационих услуга да шест мјесеци чувају евиденцију телефонских порука и интернет саобраћаја својих клијената, као и кључеве за дешифровање преписке корисника и обезјбеђивање на захтјев ФСБ Русије. Постојале су законске тврдње према Телеграму које су многе земље имале у вези са техничким параметрима система шифровања – навела је она.

Оснивач Телеграма приведен у Француској

Оснивач Телеграма приведен у Француској

- Ове западне невладине организације позвале су руске власти да престану да стварају препреке у раду Телеграма. Они су апеловали на УН, Савјет Европе, ОЕБС, Европску унију, САД и друге владе да се одупру руском деловању и заштите основна права слободе изражавања и приватности. Осим тога, позвали су интернет компаније да се супротставе неразумним и незаконитим захтјевима којима се крше права њихових корисника. Они су захтијевали да руске власти гарантују права корисника глобалне мреже да објављују и анонимно прегледају информације на веб-сајтовима, истичући да сва ограничења морају бити одобрена од стране суда и у потпуности бити у складу са одредбама Европске конвенције о људским правима.

Маск: Ослободите Павела Дурова!

Маск: Ослободите Павела Дурова!

Истовремено, Дуров је остао слободан све ово вријеме, настављајући да развија Телеграм – изјавила је Захарова.

- Објављујем фотографију свих западних специјализованих структура које су тада дале изјаву, укључујући и колективни апел. Мислите ли да ће овога пута апеловати на Париз и тражити ослобађање Дурова или ће прогутати језик? – упитала је на крају она.


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм (12+)

    ''Филм (12+)

  • 22:30 Портрет умјетника: Милко Манчевски, документарни програм

    ' Портрет умјетника: Милко Манчевски, документарни програм

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм