Portparolka Ministarstva spoljnih poslova

Zaharova: Da li će Zapad ovog puta apelovati na Pariz i tražiti oslobađanje Durova ili će progutati jezik?

  • Izvor: ATV
  • 25.08.2024. 12:25

Ruska ambasada u Parizu, kako i dolikuje u slučajevima kada dobije informacije o privođenju ruskih državljana od strane lokalne strane, odmah se uključila u njen rad. Nema potrebe da podsjećamo naše diplomate na njihove funkcionalne odgovornosti – rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova.

Ona je dalje podsjetila na slučaj iz 2018. kada su brojne nevladine organizacije osudile odluku ruskog suda da blokira Telegram.

- Ali sjetila sam se kako je 2018. godine grupa od 26 nevladinih organizacija, uključujući “Human Rights Vatch”, “Amnesti International”, “Freedom House”, Reportere bez granica, Komitet za zaštitu novinara i druge, osudila odluku ruskog suda da blokira Telegram. Na Zapadu su date i druge slične izjave (1, 2, 3, 4).

- Sve su to rekli zato što je 1. jula 2018. godine u Rusiji stupio na snagu Zakon Jarovaja, koji obavezuje operatere telekomunikacionih usluga da šest mjeseci čuvaju evidenciju telefonskih poruka i internet saobraćaja svojih klijenata, kao i ključeve za dešifrovanje prepiske korisnika i obezjbeđivanje na zahtjev FSB Rusije. Postojale su zakonske tvrdnje prema Telegramu koje su mnoge zemlje imale u vezi sa tehničkim parametrima sistema šifrovanja – navela je ona.

Osnivač Telegrama priveden u Francuskoj

Osnivač Telegrama priveden u Francuskoj

- Ove zapadne nevladine organizacije pozvale su ruske vlasti da prestanu da stvaraju prepreke u radu Telegrama. Oni su apelovali na UN, Savjet Еvrope, OЕBS, Еvropsku uniju, SAD i druge vlade da se odupru ruskom delovanju i zaštite osnovna prava slobode izražavanja i privatnosti. Osim toga, pozvali su internet kompanije da se suprotstave nerazumnim i nezakonitim zahtjevima kojima se krše prava njihovih korisnika. Oni su zahtijevali da ruske vlasti garantuju prava korisnika globalne mreže da objavljuju i anonimno pregledaju informacije na veb-sajtovima, ističući da sva ograničenja moraju biti odobrena od strane suda i u potpunosti biti u skladu sa odredbama Еvropske konvencije o ljudskim pravima.

Mask: Oslobodite Pavela Durova!

Mask: Oslobodite Pavela Durova!

Istovremeno, Durov je ostao slobodan sve ovo vrijeme, nastavljajući da razvija Telegram – izjavila je Zaharova.

- Objavljujem fotografiju svih zapadnih specijalizovanih struktura koje su tada dale izjavu, uključujući i kolektivni apel. Mislite li da će ovoga puta apelovati na Pariz i tražiti oslobađanje Durova ili će progutati jezik? – upitala je na kraju ona.


Pratite nas i putem Vibera