Предсједник Представничког дома

Володин: Размотрићемо повлачење из Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања

  • Извор: Агенције
  • 06.10.2023. 09:26

Савјет Државне думе Русије размотриће повлачење из Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања, саопштио је предсједник Представничког дома Вјачеслав Володин.

Он је подсјетио да је то важно питање, које се тиче безбејдности Русије и њених грађана, јуче покренуо предсједник земље Владимир Путин на сједници дискусионог клуба "Валдај".

- Ситуација у свијету се измијенила. Вашингтон и Брисел су покренули рат против наше земље. Данашњи изазови захтјевају нова рјешења - написао је Володин на Телеграму.

Он је подсјетио на изјаву руског предсједника који је рекао да је у Русији успешно тестирана крстарећа ракета глобалног домета са нуклеарним погонским системом "Буревестник", те да је завршен рад на супер тешкој ракети "Сармат".

- На наредној сједници Савета Државне думе обавезно ћемо размотрити питање повлачења ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања. То одговара националним интересима наше државе и биће реципрочан одговор Сједињеним Америчким Државама које још нису ратификовале споразум - истакао је Володин.

Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања потписан је 1996. године, а Русија га је ратификовала 2000. Међутим, неке земље попут Америке и Kине, још увијек нису то урадиле. Истовремено, државе које посједују нуклеарно оружје добровољно су се обавезале да неће спроводити таква тестирања.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: