Predsjednik Predstavničkog doma

Volodin: Razmotrićemo povlačenje iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja

  • Izvor: Agencije
  • 06.10.2023. 09:26

Savjet Državne dume Rusije razmotriće povlačenje iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, saopštio je predsjednik Predstavničkog doma Vjačeslav Volodin.

On je podsjetio da je to važno pitanje, koje se tiče bezbejdnosti Rusije i njenih građana, juče pokrenuo predsjednik zemlje Vladimir Putin na sjednici diskusionog kluba "Valdaj".

- Situacija u svijetu se izmijenila. Vašington i Brisel su pokrenuli rat protiv naše zemlje. Današnji izazovi zahtjevaju nova rješenja - napisao je Volodin na Telegramu.

On je podsjetio na izjavu ruskog predsjednika koji je rekao da je u Rusiji uspešno testirana krstareća raketa globalnog dometa sa nuklearnim pogonskim sistemom "Burevestnik", te da je završen rad na super teškoj raketi "Sarmat".

- Na narednoj sjednici Saveta Državne dume obavezno ćemo razmotriti pitanje povlačenja ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja. To odgovara nacionalnim interesima naše države i biće recipročan odgovor Sjedinjenim Američkim Državama koje još nisu ratifikovale sporazum - istakao je Volodin.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. Međutim, neke zemlje poput Amerike i Kine, još uvijek nisu to uradile. Istovremeno, države koje posjeduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: