Против деснице

Више од 100.000 људи на улицама Берлина

  • Извор: СРНА
  • 03.02.2024. 17:03

Око 120.000 људи изашло је данас на улице Берлина четврти викенд заредом у знак протеста због раста популарности странке крајње деснице Алтернатива за Њемачку (АфД).

Демонстрације се одржавају и у другим градовима, попут Дрездена и Хановера.

Полиција је саопштила да људи још пристижу до зграде парламента у Берлину, гдје су се демонстранти окупили под слоганом "Ми смо ватрени зид".

"Без обзира да ли су у Ајзенаху, Хамбургу или Берлину, већим или мањим градовима широм земље, велики број грађана заједно исказује да су против заборава, мржње и говора мржње", навео је њемачки канцелар Олаф Шолц у поруци објављеној на друштвеној мрежи "Икс".

Према његовим ријечима, протести су "снажан показатељ демократије и Устава".

Најјаче странке у Њемачкој страхују да би АФД могла да буде успјешна на изборима у три покрајине на истоку те државе у септембру, иако резултати анкета указују на слабљење подршке странци крајње деснице.

Резултати анкете агенције "Форса" показали су почетком седмице да је подршка АфД-у пала испод 20 одсто први пут од јула прошле године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм