Тензије расту

Венецуела: Ухапшен амерички маринац

  • Извор: Агенције
  • 04.09.2024. 22:38

Припадник америчке Морнарице приведен је у Венецуели након што је тамо отпутовао на одсуство, али без потребног одобрења војних власти САД, пренио је Ројтерс позивајући се на америчке званичнике.

Портпарол Бијеле куће за националну безбједност Џон Кирби потврдио је да је један припадник америчке службе приведен и да Вашингтон покушава да добије више информација од венецуеланских власти.

- Контактирамо колико је прикладно са властима Венецуеле како бисмо добили што више информација - рекао је Кирби, док је из Стејт департмента саопштено да пажљиво прате ситуацију.

Хапшење је услиједило усред растућих тензија између Вашингтона и Каракаса у вези са спорним предсједничким изборима у Венецуели у јулу.

Претходно је суд у Венецуели издао налог за хапшење опозиционог лидера Едмунда Гонзалеса, након што је у три наврата одбио да се појави пред судом како би свједочио о активностима веб-сајта на којем су објављивани наводни резултати избора у тој земљи, што је наишло на осуду, прије свих САД, али и многи земаља Латинске Америке.

Врховни суд Венецуеле потврдио је прошле недјеље да је Мадуро побиједио на предсједничким изборима, наводећи да су лажирани резултати гласања објављени на интернету, према којима је Мадуро изгубио.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: