Tenzije rastu

Venecuela: Uhapšen američki marinac

  • Izvor: Agencije
  • 04.09.2024. 22:38

Pripadnik američke Mornarice priveden je u Venecueli nakon što je tamo otputovao na odsustvo, ali bez potrebnog odobrenja vojnih vlasti SAD, prenio je Rojters pozivajući se na američke zvaničnike.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi potvrdio je da je jedan pripadnik američke službe priveden i da Vašington pokušava da dobije više informacija od venecuelanskih vlasti.

- Kontaktiramo koliko je prikladno sa vlastima Venecuele kako bismo dobili što više informacija - rekao je Kirbi, dok je iz Stejt departmenta saopšteno da pažljivo prate situaciju.

Hapšenje je uslijedilo usred rastućih tenzija između Vašingtona i Karakasa u vezi sa spornim predsjedničkim izborima u Venecueli u julu.

Prethodno je sud u Venecueli izdao nalog za hapšenje opozicionog lidera Еdmunda Gonzalesa, nakon što je u tri navrata odbio da se pojavi pred sudom kako bi svjedočio o aktivnostima veb-sajta na kojem su objavljivani navodni rezultati izbora u toj zemlji, što je naišlo na osudu, prije svih SAD, ali i mnogi zemalja Latinske Amerike.

Vrhovni sud Venecuele potvrdio je prošle nedjelje da je Maduro pobijedio na predsjedničkim izborima, navodeći da su lažirani rezultati glasanja objavljeni na internetu, prema kojima je Maduro izgubio.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: