Италија

Венеција жели увести већу таксу за туристе

  • 13.07.2024. 16:58

Венеција жели наставити наплаћивати таксу за туристе на једнодневном излету након што крајем ове седмице заврши пробни период првог оваквог програма у свијету.

Венеција намјерава узети у обзир потражњу те удвостручити досадашњу цијену с пет на 10 евра у вријеме највеће посјећености италијанског града на јадранској обали, рекао је за локалне новине Михел Зуин, градски одборник задужен за финансије, преноси ХИНА.

Готово мјесец дана дуг пробни период граду је донијело више од два милиона евра. На неке дане је забиљежено преко 25.000 туриста који су платили таксу.

Зуин је у тексту за лист Ил Газетино рекао да ће се од 2025. надаље “основна рата” примјењивати на једнодневне посјетиоце у једном дијелу године. Међутим, током “критичних дана”, туристи ће морати плаћати максималну накнаду од 10 евра.

Град не планира одмах објавити службени извјештај након ове суботе и недјеље. Најприје ће се евалуирати прикупљени подаци. Током пробног периода, између 8:30 и 16 сати, наплаћивала се накнада од пет евра. Посјетиоци су преко интернета могли добити QR код који је служио као доказ плаћања.

Процјењује се да око 15 милиона туриста сваке године стигне у Венецију, што је чини једним од најпосјећенијих градова у свијету. Масовни туризам значи велике приходе за градски прорачун, но такође проузрокује значајну штету, преноси Бизнис.ба.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1993 (16+)

    ''Серија: 1993 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм