Italija

Venecija želi uvesti veću taksu za turiste

  • 13.07.2024. 16:58

Venecija želi nastaviti naplaćivati taksu za turiste na jednodnevnom izletu nakon što krajem ove sedmice završi probni period prvog ovakvog programa u svijetu.

Venecija namjerava uzeti u obzir potražnju te udvostručiti dosadašnju cijenu s pet na 10 evra u vrijeme najveće posjećenosti italijanskog grada na jadranskoj obali, rekao je za lokalne novine Mihel Zuin, gradski odbornik zadužen za finansije, prenosi HINA.

Gotovo mjesec dana dug probni period gradu je donijelo više od dva miliona evra. Na neke dane je zabilježeno preko 25.000 turista koji su platili taksu.

Zuin je u tekstu za list Il Gazetino rekao da će se od 2025. nadalje “osnovna rata” primjenjivati na jednodnevne posjetioce u jednom dijelu godine. Međutim, tokom “kritičnih dana”, turisti će morati plaćati maksimalnu naknadu od 10 evra.

Grad ne planira odmah objaviti službeni izvještaj nakon ove subote i nedjelje. Najprije će se evaluirati prikupljeni podaci. Tokom probnog perioda, između 8:30 i 16 sati, naplaćivala se naknada od pet evra. Posjetioci su preko interneta mogli dobiti QR kod koji je služio kao dokaz plaćanja.

Procjenjuje se da oko 15 miliona turista svake godine stigne u Veneciju, što je čini jednim od najposjećenijih gradova u svijetu. Masovni turizam znači velike prihode za gradski proračun, no takođe prouzrokuje značajnu štetu, prenosi Biznis.ba.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.