Русија искључила или заузела више од пола електроенергетских постројења

Украјина у мраку!

  • 05.06.2024. 14:04

Русија је искључила или заузела више од половине украјинских постројења за производњу електричне енергије, што је изазвало непрестане несташице струје широм земље и појачало страхове о будућности снабдијевања енергентима украјинских градова, али и купаца у ЕУ.

Москва је, како јавља "Фајненшел тајмс" посљедњих мјесеци ракетама и беспилотним летјелицама гађала украјинске електране, приморавајући енергетске компаније да широм земље уводе рестрикције у покушајима да поправе штету и пронађу алтернативне изворе снабдијевања.

Прије почетка Специјалне војне операције 2022. године, украјинска домаћа производња енергије износила је око 55 гигавата електричне енергије, и била је међу највећима у Европи. Капацитет производње електричне енергије тренутно је пао испод 20 гигавата.

Руски ПВО системи ноћас оборили пет украјинских дронова

Руски ПВО системи ноћас оборили пет украјинских дронова

Амбасадорка ЕУ у Кијеву Катарина Матхернова рекла је да је од марта "Русија уништила огромних 9,2 гигавата енергије" у Украјини. Додала је да се састаје са званичницима како би утврдила које су њихове "хитне потребе за енергетском опремом" како би се "помогло да се ублажи утицај континуираних руских ракетних напада на енергетску инфраструктуру".

"Фајненшел тајмс" наводи како је прва руска кампања ваздушног бомбардовања у зиму 2022-23. била је усмјерена на електродистрибутивну мрежу земље — која би се могла релативно лако поправити, док су најновији напади усмјерени на термо и хидроелектране које ће бити много теже и скупље обновити или замијенити.

Украјинско руководство је за недавна уништења окривило недовољну противваздушну одбрану коју пружају западни савезници. Предсједник Владимир Зеленски рекао је да су руске ракете у априлу успјеле да погоде највећу термоелектрану у Кијеву јер су украјинске снаге остале без муниције. Зеленски је позвао своје савезнике да пошаљу више пресретача и батерија противваздушне одбране, али су се до сада само Њемачка и Италија обавезале да ће то учинити.

Из Русије поручују: Западни инструктори немају никакав имунитет

Из Русије поручују: Западни инструктори немају никакав имунитет

Због повећања увоза електричне енергије из ЕУ са 1,7 гигавата на 2,4 гигавата и укључивања више енергетских постројења на гас, украјинско руководство ће морати да усвоји нова непопуларна повећања тарифа, каже Борис Додонов, шеф одјељења за енергетику и климатске студије у Кијевској школи економије.

"Ако се не предузму мјере, према нашим процјенама вјероватно ће становништво у јануару имати струју само два до четири сата ", рекао је Додонов.

У петак су украјинске власти удвостручиле цијене енергије у покушају да финансирају реконструкцију, али цијене, напомиње ФТ, и даље не достижу тржишне стопе.

Пратите нас и путем Вибера