Rusija isključila ili zauzela više od pola elektroenergetskih postrojenja

Ukrajina u mraku!

  • 05.06.2024. 14:04

Rusija je isključila ili zauzela više od polovine ukrajinskih postrojenja za proizvodnju električne energije, što je izazvalo neprestane nestašice struje širom zemlje i pojačalo strahove o budućnosti snabdijevanja energentima ukrajinskih gradova, ali i kupaca u ЕU.

Moskva je, kako javlja "Fajnenšel tajms" posljednjih mjeseci raketama i bespilotnim letjelicama gađala ukrajinske elektrane, primoravajući energetske kompanije da širom zemlje uvode restrikcije u pokušajima da poprave štetu i pronađu alternativne izvore snabdijevanja.

Prije početka Specijalne vojne operacije 2022. godine, ukrajinska domaća proizvodnja energije iznosila je oko 55 gigavata električne energije, i bila je među najvećima u Еvropi. Kapacitet proizvodnje električne energije trenutno je pao ispod 20 gigavata.

Ruski PVO sistemi noćas oborili pet ukrajinskih dronova

Ruski PVO sistemi noćas oborili pet ukrajinskih dronova

Ambasadorka ЕU u Kijevu Katarina Mathernova rekla je da je od marta "Rusija uništila ogromnih 9,2 gigavata energije" u Ukrajini. Dodala je da se sastaje sa zvaničnicima kako bi utvrdila koje su njihove "hitne potrebe za energetskom opremom" kako bi se "pomoglo da se ublaži uticaj kontinuiranih ruskih raketnih napada na energetsku infrastrukturu".

"Fajnenšel tajms" navodi kako je prva ruska kampanja vazdušnog bombardovanja u zimu 2022-23. bila je usmjerena na elektrodistributivnu mrežu zemlje — koja bi se mogla relativno lako popraviti, dok su najnoviji napadi usmjereni na termo i hidroelektrane koje će biti mnogo teže i skuplje obnoviti ili zamijeniti.

Ukrajinsko rukovodstvo je za nedavna uništenja okrivilo nedovoljnu protivvazdušnu odbranu koju pružaju zapadni saveznici. Predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da su ruske rakete u aprilu uspjele da pogode najveću termoelektranu u Kijevu jer su ukrajinske snage ostale bez municije. Zelenski je pozvao svoje saveznike da pošalju više presretača i baterija protivvazdušne odbrane, ali su se do sada samo Njemačka i Italija obavezale da će to učiniti.

Iz Rusije poručuju: Zapadni instruktori nemaju nikakav imunitet

Iz Rusije poručuju: Zapadni instruktori nemaju nikakav imunitet

Zbog povećanja uvoza električne energije iz ЕU sa 1,7 gigavata na 2,4 gigavata i uključivanja više energetskih postrojenja na gas, ukrajinsko rukovodstvo će morati da usvoji nova nepopularna povećanja tarifa, kaže Boris Dodonov, šef odjeljenja za energetiku i klimatske studije u Kijevskoj školi ekonomije.

"Ako se ne preduzmu mjere, prema našim procjenama vjerovatno će stanovništvo u januaru imati struju samo dva do četiri sata ", rekao je Dodonov.

U petak su ukrajinske vlasti udvostručile cijene energije u pokušaju da finansiraju rekonstrukciju, ali cijene, napominje FT, i dalje ne dostižu tržišne stope.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: