Кијев

Украјина на ивици банкрота

  • Извор: СРНА
  • 19.06.2024. 10:47

У фебруару 2022. године власници обвезница су Украјини одобрили двогодишње замрзавање дуга због сукоба са Русијом.

Украјинска влада је саопштила да није успела да постигне споразум са групом страних кредитора, која укључује финансијске гиганте "Блекрок" и "Пимко", о реструктурирању украјинских еврообвезница вредних 20 милијарди долара, наводи се у извјештају "Ројтерса".

У фебруару 2022. године власници обвезница су Украјини одобрили двогодишње замрзавање дуга због сукоба са Русијом. Тај споразум истиче у августу, а власници обвезница су нестрпљиви да Кијев поново почне да плаћа камату на свој дуг. Украјина би могла да заврши у банкроту ако се не договори нова отплата дуга, што би нарушило кредитни рејтинг земље и додатно отежало њено задуживање у будућности, пише "РТ".

Завршени разговори Путина и Кима: Ватрено пријатељство ће монолитно јачати

Завршени разговори Путина и Кима: Ватрено пријатељство ће монолитно јачати

Формални преговори између Кијева и кредитора који представљају петину од 20 милијарди долара неотплаћених еврообвезница у земљи трају скоро двије недјеље. Украјина би да замијени неизмирене обвезнице за нове инструменте.

"Иако Украјина и  кредитори нису постигли договор о условима реструктурирања током периода консултација, они ће наставити ангажовање и конструктивне разговоре преко својих савјетника", наводи се у саопштењу владе, додајући да ће се такође наставити разговари са другим инвеститорима.

Украјински министар финансија Сергеј Марченко је потврдио да ће се преговори са власницима обвезница наставити и додао да очекује да ће договор бити постигнут до 1. августа.

Он је рекао да је економија земље "крхка" и да зависи од досљедне и значајне подршке њених партнера.

СИПА хапсила и претресала у Бијељини

СИПА хапсила и претресала у Бијељини

"Правовремено реструктурирање дуга је кључни дио ове подршке. Јаке армије морају бити подржане јаким економијама да би побјеђивале у ратовима", казао је Марченко.

Украјина је предложила замјену својих обвезница за серију нових са роком доспијећа до 2040. и отплатом камата почевши од један одсто у првих 18 мјесеци, а затим прогресивно повећавајући на шест одсто, пише "РТ".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)