Kijev

Ukrajina na ivici bankrota

  • Izvor: SRNA
  • 19.06.2024. 10:47

U februaru 2022. godine vlasnici obveznica su Ukrajini odobrili dvogodišnje zamrzavanje duga zbog sukoba sa Rusijom.

Ukrajinska vlada je saopštila da nije uspela da postigne sporazum sa grupom stranih kreditora, koja uključuje finansijske gigante "Blekrok" i "Pimko", o restrukturiranju ukrajinskih evroobveznica vrednih 20 milijardi dolara, navodi se u izvještaju "Rojtersa".

U februaru 2022. godine vlasnici obveznica su Ukrajini odobrili dvogodišnje zamrzavanje duga zbog sukoba sa Rusijom. Taj sporazum ističe u avgustu, a vlasnici obveznica su nestrpljivi da Kijev ponovo počne da plaća kamatu na svoj dug. Ukrajina bi mogla da završi u bankrotu ako se ne dogovori nova otplata duga, što bi narušilo kreditni rejting zemlje i dodatno otežalo njeno zaduživanje u budućnosti, piše "RT".

Završeni razgovori Putina i Kima: Vatreno prijateljstvo će monolitno jačati

Završeni razgovori Putina i Kima: Vatreno prijateljstvo će monolitno jačati

Formalni pregovori između Kijeva i kreditora koji predstavljaju petinu od 20 milijardi dolara neotplaćenih evroobveznica u zemlji traju skoro dvije nedjelje. Ukrajina bi da zamijeni neizmirene obveznice za nove instrumente.

"Iako Ukrajina i  kreditori nisu postigli dogovor o uslovima restrukturiranja tokom perioda konsultacija, oni će nastaviti angažovanje i konstruktivne razgovore preko svojih savjetnika", navodi se u saopštenju vlade, dodajući da će se takođe nastaviti razgovari sa drugim investitorima.

Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko je potvrdio da će se pregovori sa vlasnicima obveznica nastaviti i dodao da očekuje da će dogovor biti postignut do 1. avgusta.

On je rekao da je ekonomija zemlje "krhka" i da zavisi od dosljedne i značajne podrške njenih partnera.

SIPA hapsila i pretresala u Bijeljini

SIPA hapsila i pretresala u Bijeljini

"Pravovremeno restrukturiranje duga je ključni dio ove podrške. Jake armije moraju biti podržane jakim ekonomijama da bi pobjeđivale u ratovima", kazao je Marčenko.

Ukrajina je predložila zamjenu svojih obveznica za seriju novih sa rokom dospijeća do 2040. i otplatom kamata počevši od jedan odsto u prvih 18 mjeseci, a zatim progresivno povećavajući na šest odsto, piše "RT".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.