Руанда

Убили милион људи, а сада другима намећу геноцид

  • Извор: Сада.ба
  • 19.04.2024. 11:39

Пред Генералном скупштином Уједињених нација другог маја наћи ће се такозвана Резолуција о Сребреници, чији су главни заговорници Њемачка и Руанда - двије земље које су починиле вјероватно најмонструозније злочине од када човјечанство постоји.

Њемачка је изазвала два свјетска рата у којима је убила на милионе људи, док је Руанда током грађанског рата 1994. године за нешто више од три мјесеца право на живот ускратила између 800 хиљада и милион особа.

Геноцид и прећутна дозвола Уједињених нација

Све је почело у априлу 1994. године, тачније 6. априла. Симптоматично, баш у том периоду, на 30. годишњицу, Руанда би да епитет геноцидних наметне Србима заговарајући да УН усвоје резолуцију о геноциду у Сребреници.


Додик: Одлучност показана на митингу

Додик: Одлучност показана на митингу "Српска те зове“ биће ојачана кроз одлуке на васкршњем сабору

Но, да се вратимо на геноцид у Руанди. Починиле су га двије екстремистичке фракције племена Хуту - Интерахамве и Импузамугамби, првенствено над припадницима племена Тутси, али и над припадницима племена Хуту који су покушавали да спријече ове монструозности.

У периоду од 6. априла до средине јула убијено је између 800 хиљада и милион људи, према појединим процјенама. Извјештај из фебруара 2008. године наводи да је број жртава био чак 1.074.000 особа.

На дан 21. април ситуација је ескалирала и размјере покоља су се рашириле, а Уједињене нације, умјесто да покушају да спријече даљњи масакр, одлучиле су да се повуку.

Баш тог дана донесена је одлука да се број мировних трупа УН-а смањи на свега 270.

Према мишљењу стручњака, геноцид се могао спријечити да су Уједињене нације задржале свега 5.000. Ипак, многе земље, првенствено Француска, Белгија и, наравно, Америка су одбиле да то ураде, а самим тим су одбиле да спријече масакр.


"Свијет је на Тргу Крајине видио слику љубави и слободе храброг и слободарског српског народа"

Канада, Холандија и Гана су покушале да зауставе покољ мировним преговорима, ли нису имале адекватну подршку најмоћнијих земаља свијета.

Чак је и Савјет безбједности Уједињених нација одбио да шаље помоћ и појачања у Руанди, преноси "Сада.ба".

Шта се даље дешавало потпуно је јасно, милион мртвих за свега три мјесеца.

Ипак, Руанданске власти сада, 30 година касније, желе да избришу овај срамни дио историје тако што би некоме наметали геноцид.

Отуда је јасна улога Руанде у пропагирању резолуције о којој ће УН, исте оне које нису спријечиле покољ милион људи у овој земљи, расправљати у мају.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: