Ruanda

Ubili milion ljudi, a sada drugima nameću genocid

  • Izvor: Sada.ba
  • 19.04.2024. 11:39

Pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija drugog maja naći će se takozvana Rezolucija o Srebrenici, čiji su glavni zagovornici Njemačka i Ruanda - dvije zemlje koje su počinile vjerovatno najmonstruoznije zločine od kada čovječanstvo postoji.

Njemačka je izazvala dva svjetska rata u kojima je ubila na milione ljudi, dok je Ruanda tokom građanskog rata 1994. godine za nešto više od tri mjeseca pravo na život uskratila između 800 hiljada i milion osoba.

Genocid i prećutna dozvola Ujedinjenih nacija

Sve je počelo u aprilu 1994. godine, tačnije 6. aprila. Simptomatično, baš u tom periodu, na 30. godišnjicu, Ruanda bi da epitet genocidnih nametne Srbima zagovarajući da UN usvoje rezoluciju o genocidu u Srebrenici.


Dodik: Odlučnost pokazana na mitingu

Dodik: Odlučnost pokazana na mitingu "Srpska te zove“ biće ojačana kroz odluke na vaskršnjem saboru

No, da se vratimo na genocid u Ruandi. Počinile su ga dvije ekstremističke frakcije plemena Hutu - Interahamve i Impuzamugambi, prvenstveno nad pripadnicima plemena Tutsi, ali i nad pripadnicima plemena Hutu koji su pokušavali da spriječe ove monstruoznosti.

U periodu od 6. aprila do sredine jula ubijeno je između 800 hiljada i milion ljudi, prema pojedinim procjenama. Izvještaj iz februara 2008. godine navodi da je broj žrtava bio čak 1.074.000 osoba.

Na dan 21. april situacija je eskalirala i razmjere pokolja su se raširile, a Ujedinjene nacije, umjesto da pokušaju da spriječe daljnji masakr, odlučile su da se povuku.

Baš tog dana donesena je odluka da se broj mirovnih trupa UN-a smanji na svega 270.

Prema mišljenju stručnjaka, genocid se mogao spriječiti da su Ujedinjene nacije zadržale svega 5.000. Ipak, mnoge zemlje, prvenstveno Francuska, Belgija i, naravno, Amerika su odbile da to urade, a samim tim su odbile da spriječe masakr.


"Svijet je na Trgu Krajine vidio sliku ljubavi i slobode hrabrog i slobodarskog srpskog naroda"

Kanada, Holandija i Gana su pokušale da zaustave pokolj mirovnim pregovorima, li nisu imale adekvatnu podršku najmoćnijih zemalja svijeta.

Čak je i Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija odbio da šalje pomoć i pojačanja u Ruandi, prenosi "Sada.ba".

Šta se dalje dešavalo potpuno je jasno, milion mrtvih za svega tri mjeseca.

Ipak, Ruandanske vlasti sada, 30 godina kasnije, žele da izbrišu ovaj sramni dio istorije tako što bi nekome nametali genocid.

Otuda je jasna uloga Ruande u propagiranju rezolucije o kojoj će UN, iste one koje nisu spriječile pokolj milion ljudi u ovoj zemlji, raspravljati u maju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: