У израелском нападу

Убијен брат Башара ал Асада?

  • Извор: Курир
  • 30.09.2024. 18:00

Генерал Махер Асад, командант безбједносних снага сиријске војске и брат предсједника Башара ал Асада, највјероватније је елиминисан у ваздушном нападу Израела, саопштавају извори блиски Израелу.

Непотврђени извјештаји у посљедња 24 сата сугеришу да је генерал-мајор Махер ал-Асад, брат сиријског предсједника Башара ел Асада, као и командант 4. оклопне дивизије сиријске војске, убијен у недјељу поподне 29.09.2024 у израелском ваздушном нападу на његову кућу у близини главног града град Дамаска.

Махер Асад је сиријски генерал и млађи брат сиријског предсједника Башара ал-Асада. Он је једна од најзначајнијих и најутицајнијих личности у сиријској војсци и безбједносним структурама. Махер Асад је рођен 1967. године у Дамаску, као најмлађи син бившег предсједника Хафеза Асада, који је владао Сиријом од 1971. до 2000. године. Махер је брат актуелног предсједника Башара ал-Асада и био је виђен као могући насљедник прије него што је њихов старији брат, Басил Асад, погинуо у саобраћајној несрећи 1994. године. Након тога, Башар је постао насљедник власти.

Махер Асад командује елитном Четвртом оклопном дивизијом (4th Armored Division), јединицом сиријске војске познатом по својој лојалности режиму и суровим тактикама у борби против побуњеника. Ова дивизија има кључну улогу у чувању безбједности сиријског режима и борби против опозиционих група током грађанског рата. Четврта дивизија је нашироко критикована због своје бруталности током сузбијања протеста у првим фазама грађанског рата, укључујући масакре у неким градовима, попут Дараје и Хаме.

Махер има репутацију суровог и тврдокорног команданта. Вјерује се да је непоколебљив у свом ставу према опозицији и протестима, и сматра се једним од главних организатора репресије против побуњеника током грађанског рата.

Неки извјештаји описују га као харизматичног али и веома опасног. Вјерује се да он игра кључну улогу у доношењу стратешких војних одлука унутар режима Асада.

Током грађанског рата који је почео 2011. године, Махер Асад је био кључан за одбрану режима од опозиционих снага. Његове трупе су учествовале у бројним офанзивама против побуњеника и опозиције широм Сирије, нарочито у предграђима Дамаска.

Он је био под међународним санкцијама због своје улоге у сузбијању протеста и ратним злочинима почињеним током рата.

Махер има блиске односе са иранским војним и безбједносним апаратима, посебно са Револуционарном гардом Ирана, као и са либанонским Хезболахом. Његове везе са овим групама ојачале су режим Асада током рата, јер су обје групе активно подржавале сиријску владу.

Постоје извјештаји који наговјештавају да је Махер Асад током рата био рањен или је доживио здравствене проблеме, али његова улога у сиријској војсци остала је јака. Махер углавном избјегава медијску пажњу и ријетко се појављује у јавности.

Због своје улоге у грађанском рату и репресији над цивилним становништвом, Махер Асад је подложан санкцијама Сједињених Америчких Држава, Европске уније и других међународних актера. Санкције су уведене због његових активности унутар сиријског режима, укључујући оптужбе за ратне злочине.

Махер Асад је један од најмоћнијих људи у Сирији, са огромним утицајем у војним и безбједносним структурама. Његова улога је кључна за одржавање Башара ал Асада на власти, посебно у контексту дугогодишњег грађанског рата, пише Курир.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:25 Страначка хроника

    ''Страначка хроника

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)