Smrtonosne poplave

U Austriji zbog poplava evakuisano sedam gradova; Mađarska zatvara puteve pored Dunava

  • 17.09.2024. 08:47

Padavine koje su pogodile centralnu Еvropu izazvale su smrtonosne poplave u kojima su poginule još četiri osobe u Poljskoj, tri u Češkoj i jedna u Rumuniji, čime je ukupan broj poginulih porastao na 16. Poljska je proglasila stanje prirodne katastrofe i pozvala na evakuaciju 44 hiljade građana u gradu Nisi. Mađarska zatvara puteve pored Dunava. U Budimpešti je 12 hiljada vojnika u pripravnosti zbog nadolazećeg plavnog talasa. Poplave su zahvatile i dijelove Austrije, Češke i Rumunije.

Iako su jake kiše koje je proteklih dana doneo ciklon Boris u Austriji tokom noći uglavnom prestale, situacija sa poplavama i dalje je teška, a u pokrajini Donja Austrija, koja je najteže pogođena, evakuisano je sedam gradova u oblasti Tulnerfeld.

Crveni krst je postavio sklonište za hitne slučajeve na sajmu u gradu Tuln, koje može da primi do 1.000 ljudi, prenosi bečki Kurir.

Nakon što je u posljednjih nekoliko dana u Donjoj Austriji palo pet do šest puta više od uobičajene količine mjesečnih padavina, kiša je prestala, a prema najavama meteorologa, od danas do vikenda ne očekuju se velike količine padavina.

Hitne službe su, međutim, i dalje konstantno angažovane, posebno u Donjoj Austriji, gdje su u poplavama proteklih dana stradale četiri osobe.

Postoji i veliki rizik od odrona, a na planinama u Salckamergutu i ​​dalje ima do metar i po snijega.

Zbog nevremena i dalje su prisutna velika kašnjenja i veliki broj otkazanih polazaka u lokalnom i međugradskom prevozu, a brojni putevi su i dalje zatvoreni.

Pojedine linije metroa u Beču i dalje ne rade, a restrikcije javnog prevoza u glavnom gradu Austrije trajaće vjerovatno do srijede.

U Donjoj Austriji trenutno je neprohodno više od 250 puteva.

Mađarski ministar odbrane: Na odbrani od poplava angažovano 1.400 vojnika

Mađarski ministar odbrane Kristof Salaj-Bobrovnički izjavio je danas da je 1.400 vojnika angažovano na odbrani od poplava.

On je naveo da nacionalna garda danonoćno dežura na najugroženijim mjestima duž obala i dodao da su na raspolaganju i amfibijska vozila PTSZ-M i helikopteri H145M za zaštitu od plimnog talasa kakav nije viđen od 2013. godine, prenosi portal "index.hu".

Salaj-Bobrovnički je dodao da će od sutra u zaštiti od poplava učestvovati i rezervisti.

Ciklon Boris je prethodnih dana centralnoj i istočnoj Еvropi donio velike količine padavina i poplave, a poplavni talas u Mađarsku je stigao juče.

Na jezeru Balaton udari vjetra dostizali su oko 130 kilometara na sat.

Meteorolozi prognoziraju da će Dunav u Budimpešti dostići vrhunac u subotu, kada se očekuje vodostaj od oko 860 centimetara.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: