Катастрофалне поплаве

У Аустрији због поплава евакуисано седам градова; Мађарска и Чешка распоређују војску

  • Извор: Агенције
  • 17.09.2024. 11:02

Падавине које су погодиле централну Европу изазвале су смртоносне поплаве у којима су погинуле још четири особе у Пољској, три у Чешкој и једна у Румунији, чиме је укупан број погинулих порастао на 16. Пољска је прогласила стање природне катастрофе и позвала на евакуацију 44 хиљаде грађана у граду Ниси.

Мађарска затвара путеве поред Дунава. У Будимпешти је 12 хиљада војника у приправности због надолазећег плавног таласа. Поплаве су захватиле и дијелове Аустрије, Чешке и Румуније.

Чешка распоређује војску због поплава

Чешка је одлучила да распореди војску због поплаве. Планирано је да до 2.000 војника са одговарајућом технологијом подржава цивилне власти до краја октобра.

Војни хеликоптери ће снабдијевати људе у најтеже погођеним регионима на сјевероистоку Чешке питком водом и храном.

Војници ће такође помоћи у чишћењу послије поплава.

У Чешкој је евакуисано више од 12.000 људи, а четвртина домаћинстава је остала без струје.

Предсједник Чешке Петр Павел је обишао погођена подручја и изјавио да је према ономе што је видио на неким мјестима стање горе него за вријеме катастрофалних поплава 1997. и 2002. године.

- Видио сам да је наш систем за реаговање у ванредним ситуацијама спреман и да ефикасније реагује него раније. Захваљујем на раду свима којим су укључени у санирање поплава - рекао је Павел.

Ситуација са поплавама у Доњој Аустрији и даље тешка, евакуисано седам градова

Иако су јаке кише које је протеклих дана донео циклон Борис у Аустрији током ноћи углавном престале, ситуација са поплавама и даље је тешка, а у покрајини Доња Аустрија, која је најтеже погођена, евакуисано је седам градова у области Тулнерфелд.

Црвени крст је поставио склониште за хитне случајеве на сајму у граду Тулн, које може да прими до 1.000 људи, преноси бечки Курир.

Након што је у посљедњих неколико дана у Доњој Аустрији пало пет до шест пута више од уобичајене количине мјесечних падавина, киша је престала, а према најавама метеоролога, од данас до викенда не очекују се велике количине падавина.

Хитне службе су, међутим, и даље константно ангажоване, посебно у Доњој Аустрији, гдје су у поплавама протеклих дана страдале четири особе.

Постоји и велики ризик од одрона, а на планинама у Салцкамергуту и ​​даље има до метар и по снијега.

Због невремена и даље су присутна велика кашњења и велики број отказаних полазака у локалном и међуградском превозу, а бројни путеви су и даље затворени.

Поједине линије метроа у Бечу и даље не раде, а рестрикције јавног превоза у главном граду Аустрије трајаће вјероватно до сриједе.

У Доњој Аустрији тренутно је непроходно више од 250 путева.

Мађарски министар одбране: На одбрани од поплава ангажовано 1.400 војника

Мађарски министар одбране Кристоф Салај-Бобровнички изјавио је данас да је 1.400 војника ангажовано на одбрани од поплава.

Он је навео да национална гарда даноноћно дежура на најугроженијим мјестима дуж обала и додао да су на располагању и амфибијска возила ПТСЗ-М и хеликоптери Х145М за заштиту од плимног таласа какав није виђен од 2013. године, преноси портал index.hu.

Салај-Бобровнички је додао да ће од сутра у заштити од поплава учествовати и резервисти.

Циклон Борис је претходних дана централној и источној Европи донио велике количине падавина и поплаве, апоплавни талас у Мађарску је стигао јуче.

На језеру Балатон удари вјетра достизали су око 130 километара на сат.

Метеоролози прогнозирају да ће Дунав у Будимпешти достићи врхунац у суботу, када се очекује водостај од око 860 центиметара.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:45 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 13:15 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.