Katastrofalne poplave

U Austriji zbog poplava evakuisano sedam gradova; Mađarska i Češka raspoređuju vojsku

  • Izvor: Agencije
  • 17.09.2024. 11:02

Padavine koje su pogodile centralnu Еvropu izazvale su smrtonosne poplave u kojima su poginule još četiri osobe u Poljskoj, tri u Češkoj i jedna u Rumuniji, čime je ukupan broj poginulih porastao na 16. Poljska je proglasila stanje prirodne katastrofe i pozvala na evakuaciju 44 hiljade građana u gradu Nisi.

Mađarska zatvara puteve pored Dunava. U Budimpešti je 12 hiljada vojnika u pripravnosti zbog nadolazećeg plavnog talasa. Poplave su zahvatile i dijelove Austrije, Češke i Rumunije.

Češka raspoređuje vojsku zbog poplava

Češka je odlučila da rasporedi vojsku zbog poplave. Planirano je da do 2.000 vojnika sa odgovarajućom tehnologijom podržava civilne vlasti do kraja oktobra.

Vojni helikopteri će snabdijevati ljude u najteže pogođenim regionima na sjeveroistoku Češke pitkom vodom i hranom.

Vojnici će takođe pomoći u čišćenju poslije poplava.

U Češkoj je evakuisano više od 12.000 ljudi, a četvrtina domaćinstava je ostala bez struje.

Predsjednik Češke Petr Pavel je obišao pogođena područja i izjavio da je prema onome što je vidio na nekim mjestima stanje gore nego za vrijeme katastrofalnih poplava 1997. i 2002. godine.

- Vidio sam da je naš sistem za reagovanje u vanrednim situacijama spreman i da efikasnije reaguje nego ranije. Zahvaljujem na radu svima kojim su uključeni u saniranje poplava - rekao je Pavel.

Situacija sa poplavama u Donjoj Austriji i dalje teška, evakuisano sedam gradova

Iako su jake kiše koje je proteklih dana doneo ciklon Boris u Austriji tokom noći uglavnom prestale, situacija sa poplavama i dalje je teška, a u pokrajini Donja Austrija, koja je najteže pogođena, evakuisano je sedam gradova u oblasti Tulnerfeld.

Crveni krst je postavio sklonište za hitne slučajeve na sajmu u gradu Tuln, koje može da primi do 1.000 ljudi, prenosi bečki Kurir.

Nakon što je u posljednjih nekoliko dana u Donjoj Austriji palo pet do šest puta više od uobičajene količine mjesečnih padavina, kiša je prestala, a prema najavama meteorologa, od danas do vikenda ne očekuju se velike količine padavina.

Hitne službe su, međutim, i dalje konstantno angažovane, posebno u Donjoj Austriji, gdje su u poplavama proteklih dana stradale četiri osobe.

Postoji i veliki rizik od odrona, a na planinama u Salckamergutu i ​​dalje ima do metar i po snijega.

Zbog nevremena i dalje su prisutna velika kašnjenja i veliki broj otkazanih polazaka u lokalnom i međugradskom prevozu, a brojni putevi su i dalje zatvoreni.

Pojedine linije metroa u Beču i dalje ne rade, a restrikcije javnog prevoza u glavnom gradu Austrije trajaće vjerovatno do srijede.

U Donjoj Austriji trenutno je neprohodno više od 250 puteva.

Mađarski ministar odbrane: Na odbrani od poplava angažovano 1.400 vojnika

Mađarski ministar odbrane Kristof Salaj-Bobrovnički izjavio je danas da je 1.400 vojnika angažovano na odbrani od poplava.

On je naveo da nacionalna garda danonoćno dežura na najugroženijim mjestima duž obala i dodao da su na raspolaganju i amfibijska vozila PTSZ-M i helikopteri H145M za zaštitu od plimnog talasa kakav nije viđen od 2013. godine, prenosi portal index.hu.

Salaj-Bobrovnički je dodao da će od sutra u zaštiti od poplava učestvovati i rezervisti.

Ciklon Boris je prethodnih dana centralnoj i istočnoj Еvropi donio velike količine padavina i poplave, apoplavni talas u Mađarsku je stigao juče.

Na jezeru Balaton udari vjetra dostizali su oko 130 kilometara na sat.

Meteorolozi prognoziraju da će Dunav u Budimpešti dostići vrhunac u subotu, kada se očekuje vodostaj od oko 860 centimetara.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:45 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 13:15 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    ''Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.