САД

Три државе добиле аутомате за муницију који раде 24/7

  • Извор: Б92
  • 13.07.2024. 18:49

​Неке продавнице прехрамбених производа у САД имају нешто необично на залихама - приступ мецима 24/7. Компанија "American Rounds" са сједиштем у Тексасу инсталира машине за продају муниције у продавницама како би обезбиједила нон-стоп приступ муницији за ватрено оружје, што је потез за који компанија каже да ће "редефинисати погодност куповине муниције", док критичари изражавају забринутост због ризика од насиља.

"Наши аутоматизовани дозатори муниције су доступни 24 сата дневно, седам дана у недјељи, осигуравајући да можете да купујете муницију по сопственом распореду, без ограничења радног времена продавница и дугих редова. Наше машине су једноставне за коришћтење, као банкомат" наводе из компаније.

Машине су тренутно доступне на шест локација у три државе - Оклахоми, Алабами и Тексасу.

Према информацијама Института за законодавну акцију Националног стрељачког удружења Америке, у те три државе није потребна дозвола за куповину оружја, те власници не морају ни да региструју оружје које посједују.

Компанија каже да је "безбједност најважнија" када су у питању њихове машине, које су опремљене АИ технологијом која садржи "софтвер за скенирање картица и препознавање лица како би се пажљиво провјерио идентитет и старост сваког купца".

Извршни директор "American Rounds" Грант Магерс рекао је за "АП" да је компанија, иако је "веома про-други амандман", такође "за одговорно посједовање оружја". Он је рекао да машине захтјевају да сви купци имају најмање 21 годину, што је у складу са савезним законом и да ц́е купци морати да скенирају своје возачке дозволе за потврду старости, што се потврђује скенирањем лица.

"Цијело искуство траје минут и по када се упознате са машином" рекао је он, додајући да постоје планови за проширење машина у Тексасу и Колораду у наредним недјељама.

Виши потпредсједник за закон и политику компаније "Everytown for Gun Safety", Ник Суплина рекао је за "АП" да иновације као што је аутомат за продају "обећавају мјере безбједности које припадају продавницама оружја, а не мјесту гдје купујете млијеко за своју дјецу".

У Словенији падао јак град, невријеме стигло у Хрватску (ФОТО/ВИДЕО)

У Словенији падао јак град, невријеме стигло у Хрватску (ФОТО/ВИДЕО)

"У земљи која је пуна оружја и муниције, гдје је оружје водећи узрок смрти дјеце, не морамо даље да нормализујемо продају и промоцију такве врсте производа" рекао је Суплина.

Апарати за муницију долазе само неколико недјеља након што је амерички генерални хирург др Вивек Мурти прогласио насиље оружјем јавноздравственом кризом, рекавши да је то проблем који треба да се ријеши "у домену јавног здравља, на начин на који смо радили са пушењем прије више од пола вијека".

Центри за контролу и превенцију болести извјестили су у јуну да су стопе повреда ватреним оружјем прошле године остале веће од нивоа виђених прие пандемије Цовид-19, посебно међу заједницама афроамериканаца и латиноамериканаца. Окрузи са озбиљним стамбеним проблемима имали су конзистентно веће стопе повреда ватреним оружјем, а стопа повреда ватреним оружјем код дјеце и тинејџера млађих од 14 година забиљежила је "највећу упорну висину" прошле године, наведено је у извјештају.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:20 Чаролија Републике Српске

    ''Чаролија Републике Српске

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.