SAD

Tri države dobile automate za municiju koji rade 24/7

  • Izvor: B92
  • 13.07.2024. 18:49

​Neke prodavnice prehrambenih proizvoda u SAD imaju nešto neobično na zalihama - pristup mecima 24/7. Kompanija "American Rounds" sa sjedištem u Teksasu instalira mašine za prodaju municije u prodavnicama kako bi obezbijedila non-stop pristup municiji za vatreno oružje, što je potez za koji kompanija kaže da će "redefinisati pogodnost kupovine municije", dok kritičari izražavaju zabrinutost zbog rizika od nasilja.

"Naši automatizovani dozatori municije su dostupni 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji, osiguravajući da možete da kupujete municiju po sopstvenom rasporedu, bez ograničenja radnog vremena prodavnica i dugih redova. Naše mašine su jednostavne za korišćtenje, kao bankomat" navode iz kompanije.

Mašine su trenutno dostupne na šest lokacija u tri države - Oklahomi, Alabami i Teksasu.

Prema informacijama Instituta za zakonodavnu akciju Nacionalnog streljačkog udruženja Amerike, u te tri države nije potrebna dozvola za kupovinu oružja, te vlasnici ne moraju ni da registruju oružje koje posjeduju.

Kompanija kaže da je "bezbjednost najvažnija" kada su u pitanju njihove mašine, koje su opremljene AI tehnologijom koja sadrži "softver za skeniranje kartica i prepoznavanje lica kako bi se pažljivo provjerio identitet i starost svakog kupca".

Izvršni direktor "American Rounds" Grant Magers rekao je za "AP" da je kompanija, iako je "veoma pro-drugi amandman", takođe "za odgovorno posjedovanje oružja". On je rekao da mašine zahtjevaju da svi kupci imaju najmanje 21 godinu, što je u skladu sa saveznim zakonom i da će kupci morati da skeniraju svoje vozačke dozvole za potvrdu starosti, što se potvrđuje skeniranjem lica.

"Cijelo iskustvo traje minut i po kada se upoznate sa mašinom" rekao je on, dodajući da postoje planovi za proširenje mašina u Teksasu i Koloradu u narednim nedjeljama.

Viši potpredsjednik za zakon i politiku kompanije "Everytown for Gun Safety", Nik Suplina rekao je za "AP" da inovacije kao što je automat za prodaju "obećavaju mjere bezbjednosti koje pripadaju prodavnicama oružja, a ne mjestu gdje kupujete mlijeko za svoju djecu".

U Sloveniji padao jak grad, nevrijeme stiglo u Hrvatsku (FOTO/VIDЕO)

U Sloveniji padao jak grad, nevrijeme stiglo u Hrvatsku (FOTO/VIDЕO)

"U zemlji koja je puna oružja i municije, gdje je oružje vodeći uzrok smrti djece, ne moramo dalje da normalizujemo prodaju i promociju takve vrste proizvoda" rekao je Suplina.

Aparati za municiju dolaze samo nekoliko nedjelja nakon što je američki generalni hirurg dr Vivek Murti proglasio nasilje oružjem javnozdravstvenom krizom, rekavši da je to problem koji treba da se riješi "u domenu javnog zdravlja, na način na koji smo radili sa pušenjem prije više od pola vijeka".

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvjestili su u junu da su stope povreda vatrenim oružjem prošle godine ostale veće od nivoa viđenih prie pandemije Covid-19, posebno među zajednicama afroamerikanaca i latinoamerikanaca. Okruzi sa ozbiljnim stambenim problemima imali su konzistentno veće stope povreda vatrenim oružjem, a stopa povreda vatrenim oružjem kod djece i tinejdžera mlađih od 14 godina zabilježila je "najveću upornu visinu" prošle godine, navedeno je u izvještaju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.