Џеј Ди Венс

Трампов кључни човјек је ноћна мора Кијева

  • Извор: Индекс
  • 17.07.2024. 23:36

Ових дана је предсједнички кандидат и бивши предсједник САД Доналд Трамп званично потврђен као предсједнички кандидат Републиканске странке. Након тога је изабрао потенцијалног потпредсједника.

За ту позицију Трамп је одабрао 39-годишњег Џеј Ди Венса, сенатора из Охаја.

Иначе, Венс би могао да буде ноћна мора Кијева.

Што се Украјине тиче, Венс се више пута отворено противио даљњем снабдијевању Украјине оружјем и присталица је "брзог окончања рата" путем преговора. Тај став је потврдио и након што га је Трамп номиновао за потпредсједника.

Против подршке Украјини

Венс има дугу историју изјава против подршке Украјини. Прошле године с још осамнаест републиканаца потписао је документ позивајући предсједника Џозефа Бајдена да заустави "неограничену помоћ" Украјини. Такође, запријетио је блокирањем сљедећег пакета ако не буду везани за стратегију брзог завршетка рата у Украјини.

Дјечаку из Бањалуке потребна помоћ хуманих људи

Дјечаку из Бањалуке потребна помоћ хуманих људи

У интервјуу са Стивом Беноном Венс је изјавио:

"Није ме брига шта ће се догодити с Украјином."

Даље, "Њујорк Тајмс" је објавио текст у априлу 2024. године, у којем је изјавио:

"Гласао сам против пакета у Сенату и противим се готово сваком приједлогу да САД наставе финансирати овај рат. Господин Бајден није успио артикулирати чак ни основне чињенице о томе што Украјина треба и како ће ова помоћ промијенити стварност на терену: колико Украјини треба и колико ми заправо можемо пружити?"

Надаље је тврдио:

"Обвезујући се на одбрамбену стратегију, Украјина може сачувати своје драгоцјено људство, зауставити крварење и дати времена за почетак преговора, али то би захтијевало да и америчко и украјинско руководство прихвате да је циљ господина Зеленског и повратка на границе из 1991. године - фантазија".

Бајден спрема казне за Холандију и Јапан?

Бајден спрема казне за Холандију и Јапан?

Осим тога, понудио је и своје рјешење сукоба.

"Оно што бих желио учинити, и што мислим да је овдје темељно могуће постићи с америчким руководством, али то не знате док не обавите разговор, јесте да замрзнете територијалне линије негдје близу мјеста на којем су сада. То је прво. Друго, гарантујете и независност Кијева, али и његову неутралност. То је темељна ствар коју су Руси тражили од почетка. Мислим да Руси пуно тога што су тражили јесте непоштено, али неутралност је очигледно нешто што они виде као егзистенцијално. И треће, мораће бити одређена америчка безбједносна помоћ дугорочно. Мислим да су те три ствари оствариве".

Подржава Израел

Са друге стране, Венс је снажан присталица Израела. У једној од својих изјава је описао однос САД и Израела.

"Културолошки, морално, политички, то је прави савезник у смислу да не дијелимо само неке интересе, већ ми заправо дијелимо вриједности", рекао је.

Венс подржава америчко финансирање Израела у тренутном рату с Хамасом. Критиковао је Бајденову администрацију због "ускраћивања Израелцима прецизно навођеног оружја", које је потребно Израелу те је навео како Хамас сноси пуну одговорност за све цивилне жртве.

Оштро је критиковао Бајдена, рекавши:

"Морате, прије свега, омогућити Израелу да заправо заврши посао".

Тврдње шокирале Украјину: Сирски спреман да потпише капитулацију

Тврдње шокирале Украјину: Сирски спреман да потпише капитулацију

Поновио је своје критике и недавно.

"Прво, желите да Израел заврши овај рат, и то што је брже могуће, јер што дуже траје, њихова ситуација постаје тежа. А друго, након рата желите поново подстакнути мировни процес између Израела, Саудијске Арабије, Јордана итд", рекао је.

У ширем смислу, изјавио је да циљ да "Израел и сунити контролишу ову регију".

Такође, Венс има у најмању руку умјерено милитантан став и према Ирану. На питање хоће ли подржати војну акцију против Ирана након што су паравојне јединице наводно повезане с Ираном напале америчке трупе, Венс је рекао да би то била грешка, наводећи забринутост да би то била значајна ескалација. Међутим похвалио је убиство Касима Сулејманија, додајући:

"Ако ћете ударати Иранце, ударајте их снажно!".

Нацрт мировног рјешења

Враћајући се на Украјину, из Трамповог табора је најављен још један нацрт мировног рјешења. Трампов сарадник Ричард Гренел предложио је стварање "аутономних зона" у Украјини и неулазак Украјине у НАТО.

Иначе, Гренел је био амбасадор у Њемачкој за вријеме Трамповог предсједничког мандата и вршилац дужности шефа националне безбједносне службе. Према најавама разних медија, управо Гренел има велику шансу добити високи положај у спољној политици ако Трамп постане предсједник.

Гренел је поновио став да Украјина не мора бити примљена у НАТО у блиској будућности. Исто тако, "Блумберг" пише да ће се план Гренела "суочити с противљењем предсједника Зеленског", а такође исти лист подсјећа да су и ранији споразуми (Минск 1 и 2) укључивали аутономију Донбаса, а да је сада заузет од стране руских трупа.

Херој спасио дјевојку која је падала са 7. спрата зграде која гори

Херој спасио дјевојку која је падала са 7. спрата зграде која гори

Истовремено, Гренел је више пута рекао да не говори у име Трампа и да није с њим разговарао по том питању. Али, није ово први такав пројекат који је написао савјетник неког предсједничког кандидата. Одређене активности у Трамповом табору када је Украјина у питању су у току. И према ономе што долази до јавности, ниједан не одговара ономе што од Русије захтијева Кијев и земље ЕУ, а то је повлачење на границе из 1991. године и плаћање ратне одштете, преноси "Индекс".

Пратите нас и путем Вибера