Протести

Тежак ударац за Шолца: Пољопривредници блокирају путеве у Њемачкој

  • Извор: Агенције
  • 08.01.2024. 10:20

Данас практично неће бити дијела Њемачке који ће нормално да функционише пошто ће на друмовима бити хиљаде трактора, на протесту који немачки пољопривредници најављују као највећи у историји.

Дојче веле преноси да је таблоид Билд објавио мапу са градовима и аутопутевима чије се блокаде најављују, а списак је подужи. Власти су позвале грађане да у понедељак користе више шински превоз и батале аутомобил, послодавци поручују људима да раде од куће.

Сцене са блокадама су се протеклих седмица виђале ту и тамо по Њемачкој. Средином децембра су стотине трактора стајале у центру Берлина.

На неким снимцима, види се како полиција покушава да возилима блокира пут трактора, али ови скрећу са пута, и точковима пречника скоро два метра лако преко њива и канала заобилазе полицијске блокаде.

„Многе акције нису само правно неоправдане, већ понекад представљају угрожавање саобраћаја и јавне сигурности и реда“, критикује синдикат полиције. Јер, полиција ће имати посла као никад.

Проблем су субвенције

Након што је Уставни суд забранио савезној влади да се задужује и одређене трошкове унесе у буџет за 2024. годину, настала је рупа од 17 милијарди евра.

Тек је прије неки дан постигнут компромис у коалиционој влади састављеној од три партије – социјалдемократске, зелене и либералне – о исправљеном буџету са брисањем разних субвенција, што ће довести до значајног повећања цијене бензина и дизела, електричне енергије, гријања, брисане су и субвенције за електричне аутомобиле, смањен темпо многих инвестиција.

А што се тиче пољопривредних произвођача – брисане су субвенције за набавку дизела и уведен порез на сва пољопривредна возила, исти као за путничке аутомобиле, сразмјерно снази мотора и потрошњи горива.

Тешки трактори и пољопривредне машине троше велике количине дизела и посједују моторе велике снаге. Њемачки пољопривредници сматрају да оруђе на које су навикли не смије да се стави у исту раван са приватним аутомобилима.

То је разлог зашто су озлојеђени пољопривредници позвали на блокаду цијеле земље. Уплашена Влада одмах је донекле попустила, одустала од пореза за пољопривредне машине и обећала да ће се постепено враћати субвенције за гориво, али тиме сељаци нису били задовољни.

Ограђивање од радикалних потеза

Предсједник Савеза паора Јоахим Руквид нагласио је да су радикални потези непожељни, јер су се међу бунтовнике наводно увукле и разне екстремистичке групе са деснице и друге.

Руквид је критиковао инцидент од четвртка, кад је неколико десетина љутих паора на сјеверу Њемачке „чекало“ министра економије Роберта Хабека на пристаништу трајекта којим се враћао са краћег одмора на једном острву. Трајект је морао да се окрене и пристане другде, док је полиција употријебила и бибер-спреј.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: