Обилне падавине

Тајфун Шаншан погодио Јапан, најмање три особе погинуле

  • Извор: Агенције
  • 29.08.2024. 08:01

Најмање три особе су погинуле данас на југозападу Јапана, који је погодио тајфун Шаншан са обилним падавинама и веома снажним ударима вјетра, због чега је без струје остало више од 250.000 домаћинстава, а такође је обустављен или отежан ваздушни и жељезнички саобраћај.

Тајфун, са ударима вјетра до 198 км на сат, јутрос се спустио на копно близу града Сатсумасендаи, на југозападном острву Кјушу, саопштила је метеоролошка агенција.

Три особе су погинуле, једна се води као нестала, двије су тешко повријеђене, а пет је задобило лакше повреде због тајфуна, саопштио је секретар јапанске владе Јошимаса Хајаши, преноси Ројтерс.

Ванредно упозорење на долазак моћног тајфуна Шаншан

Ванредно упозорење на долазак моћног тајфуна Шаншан

- Пошто се овај тајфун креће споро, укупна количина падавина могла би бити прилично велика - рекао је Хајаши на конференцији за новинаре.

Власти су упозориле да би олуја могла бити једна од најјачих икада која је погодила регион, а локалне владе су издале наредбе за евакуацију више милиона становника у неколико префектура.

На снимцима јапанског јавног сервиса НХК виде се срушени зидови и поломљена прозорска стакла зграда, у граду Мијазаки на југу Кјушуа, наводи агенција.

Више од 250.000 домаћинстава у седам префектура суочено је јутрос са прекидом испоруке струје, према саопштењу локалног дистрибутера.

Тојота суспендовала рад у 14 фабрика у Јапану

Тојота суспендовала рад у 14 фабрика у Јапану

Након што се током сљедећих неколико дана задржи у области острва Кјушу, очекује се да ће се олуја приближити средишњим и источним регионима Јапана, укључујући и главни град Токио, око викенда, објавила је метеоролошка агенција.

Авио-компаније, АНА Холдингс и Јапан Аирлинес, већ су најавиле отказивање више од 600 домаћих летова.

Жељезничке услуге обустављене су у многим подручјима Кјушуа.

Велики произвођачи аутомобила, укључујући Тојоту и Нисан, обуставили су рад у неким или свим својим домаћим фабрикама због олује.

Тајфун Шаншан је најновији временски систем који је погодио Јапан, након тајфуна Ампил, који је такође проузроковао нестанке струје и евакуације раније овог мјесеца, преноси Ројтерс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм