Кина

Тајфун пореметио животе милиона људи

  • Извор: СРНА
  • 06.09.2024. 17:15

Тајфун "Јаги", најјача олуја у Азији ове године, захватила је кинеску провинцију Хајнан и донијела ударе вјетра и кишу који су изазвали нестанке струје и паралисали ову популарну туристичку острвску регију познату као "кинески Хаваји".

Са максималним ударима вјетра од 234 километра на час "Јаги" је регистрован као други најмоћнији тропски циклон у свијету од почетка године, послије атлантског урагана "Берил".

Нешто више од сат времена након доласка невремена, без струје је у Хајнану остало 830.000 домаћинстава, јавила је новинска агенција Синхуа.

Регионална електродистрибуција саставила је тим за хитне случајеве од 7.000 чланова, који ће кренути да врше поправке чим то дозволе услови.

До вечерњих часова по локалном времену, обновљено је напајање за 260.000 домаћинстава.

Уочи "Јагијевог" доласка, острво познато по пјешчаним плажама и блиставим хотелима отказало је летове и поласке трајеката, затворило предузећа и поручило становницима, којих има више од десет милиона, да се уздрже од изласка.

У Хонг Конгу су због тајфуна затворене школе, компаније и саобраћајнице, као и аеродроми у Вијетнаму, који ће, према очекивањима, бити погођен током викенда заједно са Лаосом.

Више од 574.500 људи евакуисано је из угрожених подручја, а више од двије трећине су из града Џанђанг у Гуангдонгу. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: