Kina

Tajfun poremetio živote miliona ljudi

  • Izvor: SRNA
  • 06.09.2024. 17:15

Tajfun "Jagi", najjača oluja u Aziji ove godine, zahvatila je kinesku provinciju Hajnan i donijela udare vjetra i kišu koji su izazvali nestanke struje i paralisali ovu popularnu turističku ostrvsku regiju poznatu kao "kineski Havaji".

Sa maksimalnim udarima vjetra od 234 kilometra na čas "Jagi" je registrovan kao drugi najmoćniji tropski ciklon u svijetu od početka godine, poslije atlantskog uragana "Beril".

Nešto više od sat vremena nakon dolaska nevremena, bez struje je u Hajnanu ostalo 830.000 domaćinstava, javila je novinska agencija Sinhua.

Regionalna elektrodistribucija sastavila je tim za hitne slučajeve od 7.000 članova, koji će krenuti da vrše popravke čim to dozvole uslovi.

Do večernjih časova po lokalnom vremenu, obnovljeno je napajanje za 260.000 domaćinstava.

Uoči "Jagijevog" dolaska, ostrvo poznato po pješčanim plažama i blistavim hotelima otkazalo je letove i polaske trajekata, zatvorilo preduzeća i poručilo stanovnicima, kojih ima više od deset miliona, da se uzdrže od izlaska.

U Hong Kongu su zbog tajfuna zatvorene škole, kompanije i saobraćajnice, kao i aerodromi u Vijetnamu, koji će, prema očekivanjima, biti pogođen tokom vikenda zajedno sa Laosom.

Više od 574.500 ljudi evakuisano je iz ugroženih područja, a više od dvije trećine su iz grada Džanđang u Guangdongu. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: