Мајмунске богиње

СЗО сазвала хитан састанак: Болест однијела око 1.100 живота

  • Извор: Индекс
  • 07.08.2024. 20:51

Шеф Свјетске здравствене организације (СЗО) рекао је да ће сазвати ванредни састанак комитета на којем ће се расправљати о томе да ли тренутна епидемија мајмунских богиња у Демократској Републици Конго представља ванредну ситуацију за јавно здравље од међународног значаја.

СЗО је саопштила да је потврђено још 50 случајева мајмунских богиња, а да се сумња на више у четири земље Бурундију, Кенији, Руанди и Уганди – гдје није забиљежен ниједан случај болести.

"Због ширења мајмунских богиња изван ДР Конга и могућности даљег међународног ширења унутар и ван Африке, одлучио сам да сазовем комитет за хитне случајеве у складу са Међународним здравственим прописима да ме посавјетује о томе да ли епидемија представља здравствени проблем од међународног значаја", рекао је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус на конференцији за новинаре.

Ватерполисти добили ривала у полуфиналу Олимпијских игара

Ватерполисти добили ривала у полуфиналу Олимпијских игара

Свјетска здравствена организација саопштила је да ће се ванредни комитет састати “што је прије могуће”, али није навела тачан датум или друге детаље.

У актуелној епидемији мајмунских богиња у ДР Конгу, од почетка 2023. године већ је пријављено око 27.000 случајева, а болест је однијела око 1. 100 људи, углавном дјеце.

Почело је ширењем ендемског соја, познатог као Clade I. Нова варијанта, позната као Clade Ib, изгледа да се лакше шири кроз блиски контакт, као што је међу дјецом.

Блажи облик вируса, познат као Clade IIb, проширио се широм свијета 2022. године, углавном сексуалним контактом међу мушкарцима који имају односе са мушкарцима.

Дуге цијеви на улицама Бањалуке: АТВ открива зашто

Дуге цијеви на улицама Бањалуке: АТВ открива зашто

Ово је навело СЗО да прогласи ванредно стање за јавно здравље. Иако је окончан, СЗО је саопштила да болест и даље представља пријетњу по здравље, преноси "Индекс".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм