Majmunske boginje

SZO sazvala hitan sastanak: Bolest odnijela oko 1.100 života

  • Izvor: Indeks
  • 07.08.2024. 20:51

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) rekao je da će sazvati vanredni sastanak komiteta na kojem će se raspravljati o tome da li trenutna epidemija majmunskih boginja u Demokratskoj Republici Kongo predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja.

SZO je saopštila da je potvrđeno još 50 slučajeva majmunskih boginja, a da se sumnja na više u četiri zemlje Burundiju, Keniji, Ruandi i Ugandi – gdje nije zabilježen nijedan slučaj bolesti.

"Zbog širenja majmunskih boginja izvan DR Konga i mogućnosti daljeg međunarodnog širenja unutar i van Afrike, odlučio sam da sazovem komitet za hitne slučajeve u skladu sa Međunarodnim zdravstvenim propisima da me posavjetuje o tome da li epidemija predstavlja zdravstveni problem od međunarodnog značaja", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na konferenciji za novinare.

Vaterpolisti dobili rivala u polufinalu Olimpijskih igara

Vaterpolisti dobili rivala u polufinalu Olimpijskih igara

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da će se vanredni komitet sastati “što je prije moguće”, ali nije navela tačan datum ili druge detalje.

U aktuelnoj epidemiji majmunskih boginja u DR Kongu, od početka 2023. godine već je prijavljeno oko 27.000 slučajeva, a bolest je odnijela oko 1. 100 ljudi, uglavnom djece.

Počelo je širenjem endemskog soja, poznatog kao Clade I. Nova varijanta, poznata kao Clade Ib, izgleda da se lakše širi kroz bliski kontakt, kao što je među djecom.

Blaži oblik virusa, poznat kao Clade IIb, proširio se širom svijeta 2022. godine, uglavnom seksualnim kontaktom među muškarcima koji imaju odnose sa muškarcima.

Duge cijevi na ulicama Banjaluke: ATV otkriva zašto

Duge cijevi na ulicama Banjaluke: ATV otkriva zašto

Ovo je navelo SZO da proglasi vanredno stanje za javno zdravlje. Iako je okončan, SZO je saopštila da bolest i dalje predstavlja prijetnju po zdravlje, prenosi "Indeks".

Pratite nas i putem Vibera