Предвиђене и оштре казне

Суд у Бразилу потврдио забрану: ''Икс'' ће се вратити само ако испуни ова три услова

  • 03.09.2024. 08:19

Врховни суд Бразила донио је једногласну одлуку да се друштвена мрежа "Икс" забрани на територији ове земље, што означава ескалацију сукоба између Илона Маска и бразилских власти.

Ова судска одлука укључује и оштре казне за оне који покушају да заобиђу забрану коришћењем ВПН-а.

Судије су једногласно гласале за гашење "Икса" у Бразилу, платформе која је раније била позната као Твитер. Иако компанија "Икс" још увијек има могућност да уложи жалбу на ову одлуку, платформа је суспендована од петка, након што је судија Александар де Мораеш издао налог за њено гашење.

Маск послије хапшења Дурова: Било би ми паметно да ограничим своја путовања!

Маск послије хапшења Дурова: Било би ми паметно да ограничим своја путовања!

Мораеш, који предводи иницијативе против ширења лажних вијести и говора мржње, суочава се са критикама због тога што, према неким мишљењима, угрожава слободу говора. Његов посљедњи налог долази након што је Илон Маск игнорисао неколико претходних судских одлука, укључујући и захтјев за именовањем правног представника за "Икс" у Бразилу.

Корисници у Бразилу, њих око 20 милиона, током викенда су остали без приступа овој друштвеној мрежи. Према налогу судије Мораеша, суспензија ће трајати све док "Икс" не испуни три услова: блокирање профила са анти-демократским или криминалним садржајем, плаћање изречених казни и именовање правног представника у Бразилу.

Маск прихватио Трампову понуду

Маск прихватио Трампову понуду

Поред тога, судије су подржале Мораешову одлуку да корисницима ВПН-а који покушају да приступе Иксу буде изречена дневна казна од 50.000 реала (око 8.900 долара). Међутим, нису се бавили налогом о блокирању банковних рачуна Старлинка, Масковог сателитског интернет провајдера, што је дио ширег притиска на Маска да плати казне изречене за Икс.

У жалби поднијетој прошлог петка, компанија Старлинк Бразил Холдинг ЛТДА затражила је од Врховног суда да укине ову одлуку, тврдећи да њихов интернет бизнис није повезан са случајем против Икса. Међутим, судија Кристијано Занин је одбио ову жалбу и задржао блокаду финансијских средстава.

Бразилску агенцију за телекомуникације, Анател, Старлинк је неформално обавијестио да неће испоштовати налог о суспензији Икса, што додатно компликује ситуацију и ставља Маска под још већи притисак.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.