Predviđene i oštre kazne

Sud u Brazilu potvrdio zabranu: ''Iks'' će se vratiti samo ako ispuni ova tri uslova

  • 03.09.2024. 08:19

Vrhovni sud Brazila donio je jednoglasnu odluku da se društvena mreža "Iks" zabrani na teritoriji ove zemlje, što označava eskalaciju sukoba između Ilona Maska i brazilskih vlasti.

Ova sudska odluka uključuje i oštre kazne za one koji pokušaju da zaobiđu zabranu korišćenjem VPN-a.

Sudije su jednoglasno glasale za gašenje "Iksa" u Brazilu, platforme koja je ranije bila poznata kao Tviter. Iako kompanija "Iks" još uvijek ima mogućnost da uloži žalbu na ovu odluku, platforma je suspendovana od petka, nakon što je sudija Aleksandar de Moraeš izdao nalog za njeno gašenje.

Mask poslije hapšenja Durova: Bilo bi mi pametno da ograničim svoja putovanja!

Mask poslije hapšenja Durova: Bilo bi mi pametno da ograničim svoja putovanja!

Moraeš, koji predvodi inicijative protiv širenja lažnih vijesti i govora mržnje, suočava se sa kritikama zbog toga što, prema nekim mišljenjima, ugrožava slobodu govora. Njegov posljednji nalog dolazi nakon što je Ilon Mask ignorisao nekoliko prethodnih sudskih odluka, uključujući i zahtjev za imenovanjem pravnog predstavnika za "Iks" u Brazilu.

Korisnici u Brazilu, njih oko 20 miliona, tokom vikenda su ostali bez pristupa ovoj društvenoj mreži. Prema nalogu sudije Moraeša, suspenzija će trajati sve dok "Iks" ne ispuni tri uslova: blokiranje profila sa anti-demokratskim ili kriminalnim sadržajem, plaćanje izrečenih kazni i imenovanje pravnog predstavnika u Brazilu.

Mask prihvatio Trampovu ponudu

Mask prihvatio Trampovu ponudu

Pored toga, sudije su podržale Moraešovu odluku da korisnicima VPN-a koji pokušaju da pristupe Iksu bude izrečena dnevna kazna od 50.000 reala (oko 8.900 dolara). Međutim, nisu se bavili nalogom o blokiranju bankovnih računa Starlinka, Maskovog satelitskog internet provajdera, što je dio šireg pritiska na Maska da plati kazne izrečene za Iks.

U žalbi podnijetoj prošlog petka, kompanija Starlink Brazil Holding LTDA zatražila je od Vrhovnog suda da ukine ovu odluku, tvrdeći da njihov internet biznis nije povezan sa slučajem protiv Iksa. Međutim, sudija Kristijano Zanin je odbio ovu žalbu i zadržao blokadu finansijskih sredstava.

Brazilsku agenciju za telekomunikacije, Anatel, Starlink je neformalno obavijestio da neće ispoštovati nalog o suspenziji Iksa, što dodatno komplikuje situaciju i stavlja Maska pod još veći pritisak.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.