Очекује се формирање снажног циклона

Стижу обилне падавине, суперћелијске олује и поплаве

  • Извор: Телеграф
  • 26.10.2023. 12:34

Данас се изнад сјевера Италије очекује формирање веома снажног циклона и он ће веома дјеловати на вријеме у региону у петак.

Већ вечерас веома снажан облачни систем са сјевера Италије захватиће област сјеверног Јадрана, Словенију, сјеверозапад Хрватске и Истру и донијети веома обилну кишу и снажне пљускове са грмљавином.

Очекују се и снажне грмљавинске олује.

Невријеме у Бањалуци: Вјетар откинуо лим на згради Окружног јавног тужилаштва

Невријеме у Бањалуци: Вјетар откинуо лим на згради Окружног јавног тужилаштва

Током петка центар циклона премјештаће се преко сјеверног Јадрана и даље ка централној Европи и додатно ће ојачати, тако да ће и падавине појачати.

Најобилније падавине очекују се на западу, југозападу, сјеверу и сјеверозападу Словеније, у Истри, на сјеверу Далмације, у области Велебита и у области сјеверног Јадрана.

У овим предјелима очекује се да падне преко 100 литара кише по квадратном метру, локално и више, а на појединим локацијама и преко 200 литара, па се очекују поплаве и бујице.

Стиже један од најјачих олујних удара у више од 20 година

Стиже један од најјачих олујних удара у више од 20 година

Очекује се и опасност од снажних суперћелијских олуја са градом, уз веома интензивну грмљавину.

У области сјеверног Јадрана постојаће опасност од морских пијавица.

Киша и пљускови са грмљавином прошириће се потом и на остатак Хрватске, БиХ, али и на Црну Гору. Ипак, на југу Далмације, у Херцеговини и на црногорском приморју и поред тога што се очекују обилнији пљускови и грмљавинске непогоде, оне неће бити тако изражене као у области сјеверног Јадрана.

Приближава се стравично невријеме

Приближава се стравично невријеме

Под утицајем циклона, очекује се веома вјетровито вријеме, па ће дувати јак и олујни југозападни вјетар, а на Јадрану ће олујно југо са ударима од 120 km/h подизати вишеметарске таласе и плавити приобална подручја Далмације, Истре и словеначког приморја.

Дакле, за напоменута подручја од вечерас до суботе ујутро препоручује се огроман опрез због веома опасних временских (не)прилика, које поред тога што могу да изазву материјалну штету, могу бити потенцијално опасне и по људске животе.

Уз циклон, обилне падавине захватиће и већи дио Мађарске и исток и југоисток Аустрије.

Земљи се поново приближава мистериозна

Земљи се поново приближава мистериозна "Ђавоља комета"

Током петка овај циклон својим центром премјештаће се даље на сјевероисток према централној Европи, а током дана донијеће јаке и олујне вјетрове и падавине и Србији, али у знатно блажем облику у односу на регион.

Срећом, циклон ће се веома брзо премјештати на сјевероисток, тако да се за викенд у региону очекује потпуна стабилизација времена.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.