САД

Стиже Камала - можда и гора од Бајдена

  • 21.07.2024. 21:19

Камала Харис је најпростије речено исфорсиран пројекат демократских струја у САД. Славље када је Барак Обама освојио први предсједнички мандат значило је више од демократске побједе. Први пут је на чело Америке дошао црнац. Црнкиња и жена, идеално је за нову историју САД. Ипак, питање је колико је та будућност близу.

Од када је Бајден изабрао Камалу Харис за потпредсједника, она се представила као равноправан партнер предсједнику Америке. Била је укључена у рјешавање граничне кризе, присуствовала је мировним самитима за Украјину умјесто Бајдена, правила је агенду за Бајденову администрацију - од економије, до расних проблема. Упркос томе, већина је јавности доживљава као виц.

Њени клипови су подједнако вирални као и Бајденови. Конфузне изјаве, недолично понашање, нејасни ставови итд. Медији наклоњени Трампу је називају опасном, уплетеном у бројне завјере и лажи.


"Неаутентична са жељом да има моћ. Амбициозна са мањком моралност", овако је описују критичари. Поред политичких недостатака, Камали Харис мањка и људских врлина. Често се непримјерено понаша на јавним скуповима, а новинари је редовно хватају у лажи.

"Мама ми је испричала смијешну причу како ме је као малу питала шта желим, а ја сам рекла свободу", изјавила је ово Камала Харис 3. јуна 2020. године.

Ову причу је препричала и за друге медије, али је лагала. Све је ово испричао Мартин Лутер Кинг.

"Нећу заборавити моменат када је бијели полицајац пришао тамнопутој дјевојчици која је шетала са мајком на демонстрацијама. 'Шта ти желиш' питао је полицајац, а дјевојчица га је погледала у очи и рекла 'свободу'", писао је Кинг.

На дебати за демократског кандидата када је изгубила од Бајдена испричала је како је као мала ишла аутобусом у јавну школу у Калифорнији. Новинари су након тога открили да је слагала и то. Према званичним подацима, Харис је живјела у Канада за вријеме основног школовања.


Ово најсликовитије приказује Камалу Харис, јер ово је само једна у мору изјава. Попут Бајдена у бројним ситуацијама није знала шта прича. Тако је умјесто Јуже говорила о пријатељској Сјеверној Кореји.

Пројектована од демократске странке, Камала Харис је требало да буде још једна историјска прекретница за Америку. Ипак, њени јавни наступи, репутација и подршка у јавности чине мало вјероватним да баш Харис буде прва црна жена на челу САД-а. Да ли ће бити боља или лошија од Бајдена, тешко је процијенити. Актуелни предсједника САД је годинама важио за угледног политичара. По доласку на функцију предсједника САД-а, Бајден је био непрепознатљив за америчку јавност. Док је он у младости важио за озбиљног и способног, Харис није ни тада.


Све ове године била је у сјени за свјетску јавност. Гафови актуелног предсједника САД-а премашивали су све њене провале. Трамп је прижељкује за противкандидата, демократе су очајне, а Камала Харис амбициозна.

Хоће ли је потврдити као кандидата пред нама је. Противника је и у демократским редовима. Вјетар у леђа дао јој је управо Џозеф Бајден који ју је управо подржао за кандидата демократске странке-

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: 1993 (16+) (Р)

    ''Серија: 1993 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм