SAD

Stiže Kamala - možda i gora od Bajdena

  • 21.07.2024. 21:19

Kamala Haris je najprostije rečeno isforsiran projekat demokratskih struja u SAD. Slavlje kada je Barak Obama osvojio prvi predsjednički mandat značilo je više od demokratske pobjede. Prvi put je na čelo Amerike došao crnac. Crnkinja i žena, idealno je za novu istoriju SAD. Ipak, pitanje je koliko je ta budućnost blizu.

Od kada je Bajden izabrao Kamalu Haris za potpredsjednika, ona se predstavila kao ravnopravan partner predsjedniku Amerike. Bila je uključena u rješavanje granične krize, prisustvovala je mirovnim samitima za Ukrajinu umjesto Bajdena, pravila je agendu za Bajdenovu administraciju - od ekonomije, do rasnih problema. Uprkos tome, većina je javnosti doživljava kao vic.

Njeni klipovi su podjednako viralni kao i Bajdenovi. Konfuzne izjave, nedolično ponašanje, nejasni stavovi itd. Mediji naklonjeni Trampu je nazivaju opasnom, upletenom u brojne zavjere i laži.


"Neautentična sa željom da ima moć. Ambiciozna sa manjkom moralnost", ovako je opisuju kritičari. Pored političkih nedostataka, Kamali Haris manjka i ljudskih vrlina. Često se neprimjereno ponaša na javnim skupovima, a novinari je redovno hvataju u laži.

"Mama mi je ispričala smiješnu priču kako me je kao malu pitala šta želim, a ja sam rekla svobodu", izjavila je ovo Kamala Haris 3. juna 2020. godine.

Ovu priču je prepričala i za druge medije, ali je lagala. Sve je ovo ispričao Martin Luter King.

"Neću zaboraviti momenat kada je bijeli policajac prišao tamnoputoj djevojčici koja je šetala sa majkom na demonstracijama. 'Šta ti želiš' pitao je policajac, a djevojčica ga je pogledala u oči i rekla 'svobodu'", pisao je King.

Na debati za demokratskog kandidata kada je izgubila od Bajdena ispričala je kako je kao mala išla autobusom u javnu školu u Kaliforniji. Novinari su nakon toga otkrili da je slagala i to. Prema zvaničnim podacima, Haris je živjela u Kanada za vrijeme osnovnog školovanja.


Ovo najslikovitije prikazuje Kamalu Haris, jer ovo je samo jedna u moru izjava. Poput Bajdena u brojnim situacijama nije znala šta priča. Tako je umjesto Juže govorila o prijateljskoj Sjevernoj Koreji.

Projektovana od demokratske stranke, Kamala Haris je trebalo da bude još jedna istorijska prekretnica za Ameriku. Ipak, njeni javni nastupi, reputacija i podrška u javnosti čine malo vjerovatnim da baš Haris bude prva crna žena na čelu SAD-a. Da li će biti bolja ili lošija od Bajdena, teško je procijeniti. Aktuelni predsjednika SAD je godinama važio za uglednog političara. Po dolasku na funkciju predsjednika SAD-a, Bajden je bio neprepoznatljiv za američku javnost. Dok je on u mladosti važio za ozbiljnog i sposobnog, Haris nije ni tada.


Sve ove godine bila je u sjeni za svjetsku javnost. Gafovi aktuelnog predsjednika SAD-a premašivali su sve njene provale. Tramp je priželjkuje za protivkandidata, demokrate su očajne, a Kamala Haris ambiciozna.

Hoće li je potvrditi kao kandidata pred nama je. Protivnika je i u demokratskim redovima. Vjetar u leđa dao joj je upravo Džozef Bajden koji ju je upravo podržao za kandidata demokratske stranke-

Pratite nas i putem Vibera