Poljoprivredni sektor

Šteta u agrarnom sektoru Ukrajine 10 milijardi dolara

  • Izvor: Tanjug
  • 18.06.2024. 20:08

Poljoprivredni sektor Ukrajine pretrpeo je direktne gubitke od više od 10 milijardi dolara za dve godine od početka ruske invazije velikih razmera.

Zato je veoma važno da se obnovi kako bi se obezbijedila stabilnost svjetskih tržišta hrane, izjavio je danas vršilac dužnosti ministra agrarne politike i hrane Ukrajine Taras Visocki.

"Zbog ruske agresije ukrajinski farmeri su pretrpjeli značajne gubitke. Od uništenja poljoprivredne mehanizacije za ukupno 5,8 milijardi dolara do gubitka i uništenja stočnih farmi za više od 250 miliona dolara. A međunarodne cijene hrane u 2022. porasle su za oko 35 odsto", naveo je on na konferenciji "Obnova ukrajinske poljoprivrede", prenosi Ukrinform.

Prema njegovim riječima, situacija je stabilizovana tek nakon uspostavljanja novih izvoznih pravaca.

"Zbog toga je potrebna podrška za obnavljanje ukrajinskog poljoprivrednog sektora", rekao je Visocki.

On je podsjetio da je Ukrajina jedan od svjetskih lidera u izvozu žitarica i uljarica, kao i da će oporavak poljoprivrednog sektora obezbijediti stabilnost svjetskih tržišta hrane.

Visocki je istakao potrebu za dugoročnim projektima podrške ukrajinskom poljoprivrednom sektoru, među kojima je i program finansijske podrške Ukrajini iz fonda Еvropske unije za Ukrajinu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:45 Noćni program

    Noćni program