Корисно

Ставите ову биљку у свој дом и мишеви се никада неће појавити

  • Извор: Агенције
  • 25.07.2024. 16:28

Проблем са мишевима је гори него што сте мислили. Чак и ако изгледају невини, мишеви могу оштетити ваш дом, па чак и створити опасне услове.

Међутим, ако покушавате да се отарасите или спријечите улазак мишева, не значи нужно да морате куповати гомиле мишоловки и сира. Мишеви се могу лако избјећи у вашем домаћинству једноставним додавањем мириса пеперминта у углове гд‌је се скупљају, пише The Family Handyman.

Иако природна рјешења нису увијек рјешење када се отарасите штеточина (као што је коришћење краставаца да се ријешите бубашваба, заједно са многим другим методама које не убијају бубашвабе), пеперминт је више него успјешан природни лијек. Ово има везе са природом мишева, који се углавном ослањају на чуло мириса умјесто на вид. Мишеви имају невјероватно лош вид, али јак, оштар њух.

Пеперминт има јак мирис, мирис који мишеви не воле. Према Виктору Песту, пеперминт садржи веома јака једињења ментола која иритирају њихове носне шупљине. Дашак пеперминта сигурно их држи подаље.

Можете користити два начина да унесете мирис пеперминта у свој дом. Први је узгајање биљака менте и остављање по кући. Прије свега, мирис их одвраћа од уласка или лутања. Као бонус, с времена на вријеме можете искидати менту и зачините своја омиљена јела, преноси Јутарњи.хр.

Ако вам се не свиђа дом пун биљака менте, можда бисте радије користили уље од пеперминта. Попрскајте етерично уље у различитим дијеловима вашег дома којима мишеви могу приступити. Ако покушавате да ухватите мишеве, стратешки прскајте уље менте на мјестима гд‌је нема мишоловки. У теорији, ово би требало да их одведе тамо гд‌је сте га поставили.

Ако имате кућне љубимце или малу д‌јецу, будите опрезни са етеричним уљем. Многа есенцијална уља могу бити токсична за њих. Увијек држите боцу ван њиховог домашаја и покушајте да им ограничите приступ мјестима гд‌је сте прскали уље, преноси Еспресо.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:45 Од јутра до сутра (12+)

    'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:20 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:50 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:40 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:55 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:20 Серија: 1994 (16+)

    ''''Серија: 1994 (16+)