Срђан Перишић

Шта је узрок сукоба Израела и Хамаса и зашто су тако брутални

  • Извор: АТВ
  • 17.10.2023. 12:31

Професор геополитике Срђан Перишић окарактерисао је сукоб Израела и Палестине као веома бруталан што је, како каже, видљиво из бројке погинулих цивила.

"Израел који има право на самоодбрану је употријебио велику силу“, рекао је Перишић у АТВ јутру.

Бројке страдалих расту из сата у сат.

Перишић каже да узроке такве бруталности у сукобу треба да тражимо у историји али и у карактеру идентитета израелског и арапског народа. Како је рекао, овај сукоб је бруталнији од оног којем смо свједочили на нашим просторима у вријеме грађанског рата али и иначе у балканским сукобима.

"Чињеница је да су ти народи баш брутални када се воде ратови“, додао је он.

Све је почело када је Израел постао држава

Када је ријеч о узроку сукоба Перишић каже да треба да се вратимо уназад седамдесетак година.

"Све је почело када је Израел формиран као држава 1948. године, када је и Палестина требало да постане држава“, рекао је он.

Како је професор појаснио, велике силе, као и Уједињене нације, су се послије Другог свјетског рата договориле да се, истовремено са Израелом, као држава формира и Палестина али да су се томе противиле Сједињене америчке државе али и Израел.

"Тада се кренуло у масовно досељавање Јевреја из цијелог свијета, потискивали су и протјеривали Палестинце“, каже Перишић.

Перишић је подсјетио да је први сукоб избио одмах 1948. године, а укупно су била четири рата.

"Израел је имао двије интервенције у Либану, то су два тзв. Либанска рата почетком осамдесетих и двијехиљадитих година“, додао је он.

Перишић сматра да сукоба не би било када би Палестина постојала као држава.

"И Арапи, односно Палестинци, су правили грешку зато што нису признали Израел али је постигнут договор да се формира палестинска држава - да Палестинци признају Израел а да Палестинци добију државу“, додао је он.

Договор из деведесетих година

Професор је подсјетио да су 1993.-1994. године вођени тајни преговори између премијера Јицак Рабина и Јасера Арафата и да је постигнут договор а да су њих двојица добили Нобелову награду за мир.

Али, како каже Перишић, након што је Рабин убијен 1995. године, а Арафат преминуо 2004. године, сукоби се дешавају готово сваке године.

"Покрет који је основао Арафат је блиједио а јачале су терористичке организације као Хамас који је сада преузео водећу улогу у палестинском народу“, рекао је професор.

Перишић је појаснио да палестински народ живи у гетоима, у избјегличким камповима широм Блиског истока, не само у Палестини. 

"Тај народ тамо живи у тешким условима. Питку воду у том региону свијета контролише Израел који је окупирао Голанску висораван како би контролисао питку воду“, каже професор.

Однос Русије и Кине према сукобу

Русија и Кина су се огласиле поводом сукоба и како каже Перишић понашају се као посредници. 

Ове двије силе рекле су да треба ићи у правцу стварања државе Палестине јер то "може смирити рат“.

Када је у ријеч о "бирању страна“ у овом сукобу, Перишић каже да је најбоље кренути стопама Русије.

"Србима, гдје год они живјели, у овој фази сукоба, најбоље је да посматрају ситуацију из оног угла из којег је посматра Русије. Русија се поставила посреднички“, рекао је професор.

Перишић је подсјетио да израелски премијер Бењамин Нетанјаху има добре контакте са Русијом. 

"С друге стране, Русија је традиционални пријатељ Палестинаца. Не заборавимо, док је вођа Палестинаца био Арафат он је имао штаб у Совјетском савезу у Москви. И дан данас се Палестинци бесплатно школују у Москви“, каже професор.

Перишић поручује да Русије може да буде посредник за разлику од Запада који то не може зато што, како је рекао, Западу је у интересу да тамо буде нови сукоб зато што губи сукоб на подручју Украјине и "потребно је гурнути Израел у рат не би ли се и Иран увукао у сукоб“.

"Иран је савезник Русије. Иран води традиционалну полтику, они су мирољубива цивилизација која није учествовала у рату осим у оном осамдесетих година са Ираком који је био одбрамбени“, каже Перишић.

Перишић истиче да је циљ да се Иран увуче у скоб како би се тиме ослабио бар један савезник Русије.

Ширење конфликта

Када је ријеч о регионалном ширењу конфликта, Перишић сматра да је Нетанјаху довољно рационалан да не шири конфликт.

"Мислим да ће Русија искористити добре контакте које има у Израелу, а да ће Нетанјаху у неком моменту повући ручну да не иде у копнену интервенцију у Појас Газе јер би то усложило ситуацији и рат би постао регионални“, закључио је Перишић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: