Srđan Perišić

Šta je uzrok sukoba Izraela i Hamasa i zašto su tako brutalni

  • Izvor: ATV
  • 17.10.2023. 12:31

Profesor geopolitike Srđan Perišić okarakterisao je sukob Izraela i Palestine kao veoma brutalan što je, kako kaže, vidljivo iz brojke poginulih civila.

"Izrael koji ima pravo na samoodbranu je upotrijebio veliku silu“, rekao je Perišić u ATV jutru.

Brojke stradalih rastu iz sata u sat.

Perišić kaže da uzroke takve brutalnosti u sukobu treba da tražimo u istoriji ali i u karakteru identiteta izraelskog i arapskog naroda. Kako je rekao, ovaj sukob je brutalniji od onog kojem smo svjedočili na našim prostorima u vrijeme građanskog rata ali i inače u balkanskim sukobima.

"Činjenica je da su ti narodi baš brutalni kada se vode ratovi“, dodao je on.

Sve je počelo kada je Izrael postao država

Kada je riječ o uzroku sukoba Perišić kaže da treba da se vratimo unazad sedamdesetak godina.

"Sve je počelo kada je Izrael formiran kao država 1948. godine, kada je i Palestina trebalo da postane država“, rekao je on.

Kako je profesor pojasnio, velike sile, kao i Ujedinjene nacije, su se poslije Drugog svjetskog rata dogovorile da se, istovremeno sa Izraelom, kao država formira i Palestina ali da su se tome protivile Sjedinjene američke države ali i Izrael.

"Tada se krenulo u masovno doseljavanje Jevreja iz cijelog svijeta, potiskivali su i protjerivali Palestince“, kaže Perišić.

Perišić je podsjetio da je prvi sukob izbio odmah 1948. godine, a ukupno su bila četiri rata.

"Izrael je imao dvije intervencije u Libanu, to su dva tzv. Libanska rata početkom osamdesetih i dvijehiljaditih godina“, dodao je on.

Perišić smatra da sukoba ne bi bilo kada bi Palestina postojala kao država.

"I Arapi, odnosno Palestinci, su pravili grešku zato što nisu priznali Izrael ali je postignut dogovor da se formira palestinska država - da Palestinci priznaju Izrael a da Palestinci dobiju državu“, dodao je on.

Dogovor iz devedesetih godina

Profesor je podsjetio da su 1993.-1994. godine vođeni tajni pregovori između premijera Jicak Rabina i Jasera Arafata i da je postignut dogovor a da su njih dvojica dobili Nobelovu nagradu za mir.

Ali, kako kaže Perišić, nakon što je Rabin ubijen 1995. godine, a Arafat preminuo 2004. godine, sukobi se dešavaju gotovo svake godine.

"Pokret koji je osnovao Arafat je blijedio a jačale su terorističke organizacije kao Hamas koji je sada preuzeo vodeću ulogu u palestinskom narodu“, rekao je profesor.

Perišić je pojasnio da palestinski narod živi u getoima, u izbjegličkim kampovima širom Bliskog istoka, ne samo u Palestini. 

"Taj narod tamo živi u teškim uslovima. Pitku vodu u tom regionu svijeta kontroliše Izrael koji je okupirao Golansku visoravan kako bi kontrolisao pitku vodu“, kaže profesor.

Odnos Rusije i Kine prema sukobu

Rusija i Kina su se oglasile povodom sukoba i kako kaže Perišić ponašaju se kao posrednici. 

Ove dvije sile rekle su da treba ići u pravcu stvaranja države Palestine jer to "može smiriti rat“.

Kada je u riječ o "biranju strana“ u ovom sukobu, Perišić kaže da je najbolje krenuti stopama Rusije.

"Srbima, gdje god oni živjeli, u ovoj fazi sukoba, najbolje je da posmatraju situaciju iz onog ugla iz kojeg je posmatra Rusije. Rusija se postavila posrednički“, rekao je profesor.

Perišić je podsjetio da izraelski premijer Benjamin Netanjahu ima dobre kontakte sa Rusijom. 

"S druge strane, Rusija je tradicionalni prijatelj Palestinaca. Ne zaboravimo, dok je vođa Palestinaca bio Arafat on je imao štab u Sovjetskom savezu u Moskvi. I dan danas se Palestinci besplatno školuju u Moskvi“, kaže profesor.

Perišić poručuje da Rusije može da bude posrednik za razliku od Zapada koji to ne može zato što, kako je rekao, Zapadu je u interesu da tamo bude novi sukob zato što gubi sukob na području Ukrajine i "potrebno je gurnuti Izrael u rat ne bi li se i Iran uvukao u sukob“.

"Iran je saveznik Rusije. Iran vodi tradicionalnu poltiku, oni su miroljubiva civilizacija koja nije učestvovala u ratu osim u onom osamdesetih godina sa Irakom koji je bio odbrambeni“, kaže Perišić.

Perišić ističe da je cilj da se Iran uvuče u skob kako bi se time oslabio bar jedan saveznik Rusije.

Širenje konflikta

Kada je riječ o regionalnom širenju konflikta, Perišić smatra da je Netanjahu dovoljno racionalan da ne širi konflikt.

"Mislim da će Rusija iskoristiti dobre kontakte koje ima u Izraelu, a da će Netanjahu u nekom momentu povući ručnu da ne ide u kopnenu intervenciju u Pojas Gaze jer bi to usložilo situaciji i rat bi postao regionalni“, zaključio je Perišić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: