Француска

Спријечена три напада на Олимпијске и Параолимпијске игре

  • Извор: Б92
  • 11.09.2024. 16:57

Француске власти спријечиле су три планирана напада на Олимпијске и Параолимпијске игре у Паризу и другим градовима који су били домаћини љетних догађаја, рекао је данас национални тужилац за борбу против тероризма, Оливије Кристен.

Он је рекао да су завјере укључивале планове за напад на "израелске институције или представнике Израела у Паризу" током Олимпијских игара, док израелски спортисти нису били мета, преноси "АП".

Укупно пет особа, укључујући једног малољетника, ухапшено је под сумњом да су умијешани у три осујећене завјере за нападе на Олимпијске игре.

Осумњичени су у притвору и суочавају се са различитим оптужбама за тероризам, рекао је тужилац.

У Француској су важиле највише мјере безбједности мјесецима уочи Олимпијских и Параолимпијских игара, које су завршене прошле нед‌јеље.

У мају су припадници Генералног директората за унутрашњу безбједност ухапсили 18-годишњег мушкарца из Чеченије због сумње да стоји иза плана за напад на олимпијске фудбалске догађаје који су одржани у граду Сент Етјен на југу земље.

Планирани напад је био да се гађају "установе попут барова око стадиона Жофроа", рекао је тужилац. 

Осумњичени је оптужен за планирање "насилне акције" у име џихадистичке идеологије Исламске државе.

Француска је такође ојачала одбрану свог ваздушног простора током љетних Олимпијских и Параолимпијских игара, распоређујући ратне авионе, јуришне хеликоптере, осматрачке авионе, војне и полицијске беспилотне летјелице да патролирају небом изнад Париза и медитеранског лучког града Марсеја који је био домаћин једриличарских и фудбалских такмичења, преноси "б92".

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.