Карим Бујакричан

Шпанија грешком ослободила наркобоса који је планирао да убије престолонасљедника и премијера Холандије

  • Извор: Агенције
  • 24.04.2024. 06:45

Озлоглашени шеф картела који је наводно планирао да убије холандског пријестолонасљедника и премијера Марка Рутеа побјегао је из затвора због судске забуне у Шпанији.

Вођа "Мокро мафије" Карим Бујакричан је у Марбељи прошлог јануара у великој операцији којом је окончана петогодишња истрага о прању новца.

Након што су сазнале за његов притвор, холандске власти су поднијеле захтјев за изручење шпанском националном суду, тражећи да се вођа банде врати у Холандију како би се суочио с оптужбама у вези са својом империјом трговине дрогом, пише „Политико“.

Национални суд у Мадриду дао је зелено свјетло на захтјев, али је Покрајински суд у Малаги, који има надлежност над подручјем у којем је Бујакричан ухапшен, одбио да га изврши, тврдећи да је нарко-краљ морао да се суочи с оптужбама за прање новца у Шпанији прије него што је изручен негдје другдје.

Ускоро стационирани радар на дионици код Ребровачког моста

Ускоро стационирани радар на дионици код Ребровачког моста

Холандске власти су уложиле жалбу, поднијевши нови, хитан захтјев наглашавајући да је шеф картела један од најтраженијих криминалаца Интерпола и да је тражен због своје улоге у деценијском, панконтиненталном нарко-рату у којем је убијено на десетине људи у Белгији, Холандији, Шпанији и Мароку.

Шпанска радио мрежа Кадена СЕР у уторак је открила да иако је Национални суд прихватио холандску жалбу, занемарио је издавање налога о притвору који би осигурао да Бујакричан остане иза решетака док се изручење не изврши.

Када је прошлог мјесеца његов случај прања новца дошао на почетно рочиште у Покрајинском суду у Малаги, предсједавајући судија је пристао да пусти шефа банде уз кауцију од 50.000 евра. Бујакричан, милијардер који посједује банковне рачуне и имовину широм свијета, одмах је платио готовину и напустио град. Власти га од тада нису видјеле.

Године 2022. холандска принцеза Амалија морала је да се повуче из свог студентског стамбеног комплекса и врати у краљевску палату након што је полиција добила вјеродостојне доказе који указују да је Бујакричан планирао или киднаповање или атентат на пријестолонасљедника.

Ослобађање шефа картела ће вјероватно захтијевати појачање сигурносних протокола донесених како би се заштитила њена сигурност, као и оних политичких лидера, укључујући премијера Марка Рутеа, за којег је холандско издање Де Телеграф објавило да је на Бујакричановој листи могућих мета.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм