Шта каже закон

Смијете ли возити спорије од 60 km/h на ауто-путевима у Њемачкој?

  • Извор: Телеграф
  • 14.10.2024. 16:28

Многи возачи постављају питање да ли постоји минимална брзина коју морају поштовати када се крећу ауто-путевима у земљама попут Њемачке, Аустрије и Швајцарске.

Иако је овај мит широко распрострањен, важно је знати да Закон о саобраћају у Њемачкој не предвиђа строго минимално ограничење брзине, већ се прописи фокусирају на техничке карактеристике возила.

Наиме, према њемачком закону, ауто-путем смију возити само она возила која могу развити брзину већу од 60 km/h, што је услов који мора бити испуњен због безбједности и ефикасности саобраћаја. Иако ова одредба није формално минимално ограничење брзине, она је створила мит да постоји одређени минимум.

Возачи имају право да се крећу испод 60 km/h, али само ако за то постоји оправдан разлог, попут лоших временских услова или тешких саобраћајних услова, иначе ризикују казну у износу од 20 евра.

Аустрија и Швајцарска имају сличне прописе

У Аустрији, прописи су готово идентични онима у Њемачкој. Сва возила на ауто-путевима морају бити способна да постигну најмање 60 km/h, али и овдје постоји простор за вожњу испод те брзине, уз услов да постоји добар разлог, попут лоших временских услова или густог саобраћаја.

Када је ријеч о Швајцарској, закон не прописује минималну брзину на ауто-путевима, али од 2016. године важи правило да само возила која могу да се крећу брзином већом од 100 km/h смију користити лијеви трак. Ова мјера уведена је како би се смањиле гужве и повећала проточност саобраћаја.

Иако не постоји стриктно прописана минимална брзина у овим земљама, возачи би требало да воде рачуна о сигурности и проточности саобраћаја, како не би ометали друге учеснике у саобраћају. Успоравање без оправданог разлога може довести до казни и опасности у саобраћају.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:35 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:35 Ноћни програм

    Ноћни програм