Генералштаб

Сметају им његове ''везе са Русијом'': Кијев суспендовао шефа одјељења за дронове

  • 04.09.2024. 10:21

Украјина је суспендовала начелника Одјељења за беспилотне системе при украјинској војсци након извјештаја да његова породица живи у Русији.

Одлука је донијета након састанка комитета за безбједност Врховне раде, написао је Генералштаб у саопштењу на Телеграму, у којем се наводи да је главнокомандујући украјинске војске Александар Сирски одлучио да Служба безбједности Украјине (СБУ) "спроведе додатну специјалну истрагу" у вези са Романом Гладким, начелником штаба Снага беспилотних система (УСФ).

Гладки ће бити суспендован са службених дужности током трајања истраге, додао је Генералштаб.

Настрадали страни плаћеници: Руси уништили центар за обуку са НАТО инструкторима!

Настрадали страни плаћеници: Руси уништили центар за обуку са НАТО инструкторима!

УСФ је претворен у посебан огранак војске у фебруару. Гладки, иначе професионални војник, постављен је на чело тог одјељења у августу.

Истрага је покренута након што су украјински медији објавили да супруга Гладког има руски пасош и да живи на Криму након што је полуострво вратило под окриље Русије 2014. године. Такође је објављено да је његова ћерка учествовала на такмичењима у пливању под руском заставом.

Неколико истакнутих војних блогера критиковало је постављање Гладког на ову позицију. Популарни блогер и активиста Сергеј Стерненко тврдио је да је Гладки доведен да "уништава УСФ изнутра".

Наставља се ''бјежанија'': Дмитриј Кулеба поднио оставку!

Наставља се ''бјежанија'': Дмитриј Кулеба поднио оставку!

До суспензије Гладког долази усљед велике реконструкције украјинске владе. Владимир Зеленски отпустио је у уторак замјеника шефа свог кабинета и прихватио оставке три министра и два потпредсједника владе. Оставку је поднио и министар спољних послова Дмитриј Кулеба.

Такође, Зеленски је отпустио неколико високих војних и политичких званичника од ескалације сукоба са Русијом 2022. Бивши главнокомандујући украјинске војске Валериј Залужни изгубио је посао раније ове године након што је војни врх претрпио жестоке критике због катастрофалне љетње "контраофанзиве" 2023. године.

Бивши министар одбране Алексеј Резников такође је смијењен 2023. Његова репутација је нарушена корупционашким скандалима за које се вјерује да су допринели губицима на бојном пољу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ' 'Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 12:55 Наша Српска (Р)

    ''Наша Српска (Р)

  • 13:20 Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.