"Нелегалне активности"

Словенија протјерала дипломату Руске Федерације: Какав ће бити одговор?

  • 22.03.2024. 07:45

Словеначки електронски медији објавили су у синоћ да је Словенија протјерала дипломату Руске Федерације због "појачаних руских пропагандних активности против словеначких националних интереса", што је пак у Бриселу објелоданио Војко Волк, државни секретар за међународне послове и националну и међународну безбједност у кабинету премијера Роберта Голоба.

Према незваничним информацијама на које су се ослониле државна РТВ Словенија и комерцијална ПОП ТВ, у "руским пропагандним активностима" – које ни Војко Волк, некадашњи отправник послова словеначке амбасаде у Приштини а потом словеначки амбасадор у Хрватској, ни медији нису објаснили нити ближе описали – "учествовало је неколико стотина Руса".

РТВ Словенија извјештава да је "у посљедње вријеме у Словенију ушло више стотина Руса под кринком студентских виза", чиме се инсинуира да се заправо ради о убаченим агентима, док је ПОП ТВ у централном дневнику у 19 сати нагласила да су "припреме у министарству спољних послова за протеривање руског дипломате обављане у строгој тајности и трајале неколико седмица".

Нелегалне активности на стотине Руса са студентским визама

Волк је словеначким новинарима на маргинама састанка Европског савета у Бриселу изјавио да се "радило о дјеловању у свим областима друштвеног живота, такође и утицају преко друштвених мрежа гдје је (руски дипломата) проруском реториком угрожавао словеначку националну сигурност", а приде је "у оквиру својих активности критиковао словеначку спољну политику и правдао руску агресију на Украјину".

Према незваничним информацијама, у – према словеначким властима – нелегалним пропагандним активностима учествовало је неколико стотина руских држављана који легално бораве у Словенији на основу студентских виза.

"Мјера (протјеривања руског дипломате) није усвојена преко ноћи већ је пажљиво и дуго припремана, размотрена и неопходна", рекао је Волк, те додао да још није обавјештен о реакцији коју је најавило руско Министарство спољних послова према наводима "РИА Новости". Није крио да је сигуран да ће Москва одговорити на потез Љубљане.

Словеначки МИП обавијестио је данас амбасаду Руске Федерације у Словенији да је, у складу са чланом девет Бечке конвенције о дипломатским односима, прогласило руског дипломату, који се "бавио пословима који нису били у складу са његовим дипломатским статусом, за непожељну особу". Према незваничним информацијама, реч је о потпуковнику Сергеју Лемешеву, заменику војног аташеа.

Руски дипломата мора да напусти Словенију најкасније до следећег четвртка, 28. марта, саопштило је Министарство спољних и европских послова које води министарка Тања Фајон. Министарство је истакло и да је данас већ обављен разговор са руским амбасадором у Љубљани Тимуром Ејвазовим.

Словенија је почетком априла 2022. затражила смањење броја особља у руској амбасади у Љубљани на ниво словеначке амбасаде у Москви. Тако је број запослених у руској амбасади смањен за 33 особе, са 41 на само осам.

Члан 9 Бечке конвенције

Министарство спољних послова је тада позвало на разговор и руског амбасадора Тимура Ејвазова и изразило му најоштрији протест због убистава украјинских цивила у Бучи и другим градовима. Русија је на овај потез одговорила захтјевом да се смањи број особља у словеначкој амбасади у Москви.

Члан 9 Бечке конвенције наводи да држава пријема може у било ком тренутку, без потребе да образлаже своју одлуку, обавијестити "државу из слања" да је било који члан дипломатског особља персона нон грата. Ако држава пошиљалац одбије да испуни своје обавезе или их не испуни у разумном року, држава пријема може одбити да призна то лице као члана дипломатске мисије.

Портал "24ур" преноси да је ово прво јавно протјеривање неког члана руске дипломатске мисије из Словеније и напомиње да такав чин обично прате и мјере одмазде, дакле могуће је очекивати протјеривање неког словеначког дипломате из Москве. Словенија има амбасаду у Москви с амбасадорком Дарјом Бавдаж Курет на челу.

У контрадикцији са позивањем на 9. члан Бечке конвенције, некадашњи шеф Словеначке војно-обавјештајне службе (СОВА) Андреј Рупник тврди да Словенија има "необориве доказе" против протјераног руског дипломате.

"Пошто је дипломата, не можемо да га ухапсимо, зато је једини начин који је Словенији на располагању – да га истера из државе", рекао је Рупник за ПОП ТВ.

Словеначке дипломате на исти начин делују у Русији

При свему томе је већ из штурог образложења словеначких органа јасно да се ради о шиканирању руских дипломата због активности која је дозвољена на основу међународних конвенција. Објашњавање политике и ставова своје владе, па и критика потеза других влада спада у дјелокруг нормалног рада дипломата и често се назива "јавна дипломатија". Не само то, и словеначки дипломате на потпуно исти начин дјелују у Русији.

Нема сумње да се овдје ради и о демонстрацији спремности Словеније да у тренутку, када је најавила потписивање "безбједносног споразума" са Украјином, испуни обећање да ће и "другачије помагати Кијеву", а прије свега на подручју спријечавања "ширења дезинформација", као што је то само дан прије протејривања руског дипломате најавила министарка спољних послова Тања Фајон.

Словенија је наиме скоро у потпуности исцрпла своје скромне могућности испоруке војне опреме Украјини, па сада прибјегава "пропагандним" гафовима. Упркос томе словеначки потез не може да се протумачи другачије него као флагрантно кршење Бечке конвенције о дипломатским односима и покушај "ућуткивања" руских дипломата приликом обављања њиховог посла, који је сасвим у оквиру закона. Љубљана сада стријепи од руског одговора који, несумњиво, слиједи, пише РТ Балкан.


Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)