Украјина губи подршку

Словачка на корак до потпуног преокрета, Европа се мијења

  • Извор: АТВ
  • 29.09.2023. 09:08

Антируска хистерија промијенила је Европу, што се све мање свиђа држављанима старог континента. Колико им се не свиђа, показују све већи преокрети у односима према Русији и дешавањима у Украјини.

Посљедњи примјер је Словачка која је од почетка руске операције у Украјини стала уз западни став и осудила руског предсједника Владимира Путина. Међутим, сада се очекује да ће Словачка добити петог премијера у посљедње четири године, а по анкетама води странка Роберта Фица, Словака који има добре односе са Москвом.

Читава ситуација забрињава читав запад, нарочито након посљедње одлуке Пољске о житу.

Словачка је посљедње двије године највјернији савезник Кијева. Примилису десетине хиљада избјеглица, послали систем ваздушне одбране. Међутим, све се мијења.

Бијела кућа: Ускоро ћемо остати без средстава за подршку Украјини

Бијела кућа: Ускоро ћемо остати без средстава за подршку Украјини

Западни медији попут Си-ен-ена извјештавају да је долазак Фица узнемирујући, међутим, Фиц не долази сам на власт, него га бира народ. Став словачке јавности којиа би изабрала Фица на ову дужност говори више од западне пропаганде - доста им је сукобљавања са Русијом.

Некадашњи премијер Словачке не крије своје симпатије према Кремљу и окривио је украјинске нацисте и фашисте за провоцирање руског предсједника Владимира Путина да покрене специјалну операцију.

Америчка конгресменка: Шаљемо новац Украјини, а наши војници живе у

Америчка конгресменка: Шаљемо новац Украјини, а наши војници живе у "канализацији"!

Фицо је позвао словачку владу да престане испоручивати оружје Кијеву и рекао да ако он постане премијер, Словачка "неће послати идућу рунду наоружања". Такође се противи уласку Украјине у НАТО.

Њемачка наставља саботажу

Њемачка редовно испоручује помоћ Украјини, међутим тешка срца. У Украјини су тенкови, наоружање, униформе и остало, али за сваку помоћ доста је на тезања. На почетку сукоба оштро су их осуђивали јер су као помоћ Украјини послали шљемове и униформу. Попуштања је било па су ипак помагали Украјинце војном техником.

Али, крстареће ракете дугог домета тешко да ће послати. Испоруку одлажу због страха од директне конфронтације са Русијом, пише Волстрит журнал, позивајући се на њемачке званичнике.

Де Сантис: Украјина у НАТО би била само терет САД-у

Де Сантис: Украјина у НАТО би била само терет САД-у

Украјина већ дуго тражи од Њемачке да преда ракете Таурус, али је Шолц до сада уздржано одговарао на позиве украјинске стране. Он је више пута рекао да су сви кораци у вези са испоруком оружје координисани са партнерима и напоменуо да приуоритет Њемачке остаје да обезбиједи Украјини системе противваздушне одбране и артиљеријску муницију.

Пољска мијења плочи

Још једана "братска" држава која је уз Кијев од почетка сукоба са Русијом на прекретници је због житарица.

Тон између Пољске и Украјине постаје све оштрији. Већ неколико седмица пољски предсједник Анджеј Дуда, као премијер Моравјецки користе језик који је у предизборној кампањи обично био резервисан за традиционалне непријатеље пољске деснице - Русију и Њемачку.

Америка тражи одговоре од Пољске: Раздор у НАТО-у због Украјине?

Америка тражи одговоре од Пољске: Раздор у НАТО-у због Украјине?

На маргинама Генералне скупштине УН-а Дуда је упоредио Украјину са "дављеником" и поручио да особа која се дави је изузетно опасна и може да повуче спасиоца дубоко под воду. Он је истакао да Пољска мора да брани своје интересе и да се заштити од штете.

Такође је уље на ватру долио пољски премијер Моравјецки који је рекао: "Више не сипоручујемо оружје Украјини. Сада се сами наоружавамо тако што се снабдијевамо најсавременијим оружјем".

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)